Jak przygotować smaczny hummus dyniowy?
Jak przygotować smaczny hummus dyniowy?
Popularność hummusu wciąż rośnie. Można go kupić w sklepie, zamówić w restauracji, zrobić samodzielnie w domu. Stanowi ciekawą oraz zdrową alternatywę dla tradycyjnych dodatków na kanapki. Pasuje do każdego rodzaju pieczywa, w tym chrupkiego, jak również jako dodatek do słonych przekąsek na spotkaniu towarzyskim – krakersy i drożdżowe paluchy zyskają z hummusem nowy smak. Przystawkę można zrobić niemal ze wszystkiego, a skoro zaczął się sezon na dynie, warto wykorzystać właśnie je.
Jakie składniki spożywcze są potrzebne?
Wykonanie hummusu będzie proste, gdy zawczasu zbierze się odpowiednie składniki. Są to przede wszystkim:
* 500 g dyni,
* 200 g sera gorgonzola,
* 150 g sera żółtego,
* 4 łyżki oleju lnianego,
* 1 łyżka pasty sezamowej,
* 2 gałązki tymianku,
* pęczek mięty,
* pieprz,
* sól,
* oliwa,
* orzechy włoskie,
* szynka.
Krok pierwszy
Dynię niezbędną do przygotowania hummusu obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze części i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Rozpocząć smażenie.
Krok drugi
Ser zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach. Po 10 minutach pieczenia dyni posypać ją serem oraz tymiankiem, solą, pieprzem oraz skropić oliwą. Piec kolejne 15 minut, aż dynia będzie mięciutka, a ser roztopiony. Podpieczone składniki przełożyć do blendera i dodać pastę sezamową. W czasie gdy dynia będzie się przypiekać, posiekać miętę.
Krok trzeci
Zmiksować dynię razem z pastą sezamową, tworząc gładką pastę. Dodać do niej miętę, olej lniany i jeszcze raz wymieszać, nie dłużej niż 30 sekund. Przełożyć gotowy hummus do miski albo do miseczek, żeby podać każdemu biesiadnikowi osobno.Dyniowy hummus można podawać z krakersami, świeżym pieczywem pełnoziarnistym, pieczywem chrupkim, posypany orzechami albo z szynką.