Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować smaczny hummus dyniowy?

Opiekun artykułu: alcia
Wymagany czas: 40 min.
Jak przygotować smaczny hummus dyniowy?

Jak przygotować smaczny hummus dyniowy?

Popularność hummusu wciąż rośnie. Można go kupić w sklepie, zamówić w restauracji, zrobić samodzielnie w domu. Stanowi ciekawą oraz zdrową alternatywę dla tradycyjnych dodatków na kanapki. Pasuje do każdego rodzaju pieczywa, w tym chrupkiego, jak również jako dodatek do słonych przekąsek na spotkaniu towarzyskim – krakersy i drożdżowe paluchy zyskają z hummusem nowy smak. Przystawkę można zrobić niemal ze wszystkiego, a skoro zaczął się sezon na dynie, warto wykorzystać właśnie je.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki spożywcze są potrzebne?

    Jakie składniki spożywcze są potrzebne?

    Wykonanie hummusu będzie proste, gdy zawczasu zbierze się odpowiednie składniki. Są to przede wszystkim:

    * 500 g dyni,

    * 200 g sera gorgonzola,

    * 150 g sera żółtego,

    * 4 łyżki oleju lnianego,

    * 1 łyżka pasty sezamowej,

    * 2 gałązki tymianku,

    * pęczek mięty,

    * pieprz,

    * sól,

    * oliwa,

    * orzechy włoskie,

    * szynka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Dynię niezbędną do przygotowania hummusu obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze części i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Rozpocząć smażenie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ser zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach. Po 10 minutach pieczenia dyni posypać ją serem oraz tymiankiem, solą, pieprzem oraz skropić oliwą. Piec kolejne 15 minut, aż dynia będzie mięciutka, a ser roztopiony. Podpieczone składniki przełożyć do blendera i dodać pastę sezamową. W czasie gdy dynia będzie się przypiekać, posiekać miętę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zmiksować dynię razem z pastą sezamową, tworząc gładką pastę. Dodać do niej miętę, olej lniany i jeszcze raz wymieszać, nie dłużej niż 30 sekund. Przełożyć gotowy hummus do miski albo do miseczek, żeby podać każdemu biesiadnikowi osobno.Dyniowy hummus można podawać z krakersami, świeżym pieczywem pełnoziarnistym, pieczywem chrupkim, posypany orzechami albo z szynką.

Popularne tagi
  • pasta na kanapki
  • pomysły na potrawy z jajek
  • drugie śniadanie
  • kuchnia
  • chleb
  • pasta kanapkowa z makreli
  • melisa
  • jedzenie
  • smakowe masło
  • potrawa z rukoli
  • koncentrat pomidorowy
  • produkty spożywcze
  • forma do pieczenia ciasta
  • nabiał
  • pesto do makaronu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising