Advertising
Zakumaj.pl

Które produkty spożywcze najczęściej uczulają?

Opiekun artykułu: tygrysek
Które produkty spożywcze najczęściej uczulają?

Które produkty spożywcze najczęściej uczulają?

Alergie pokarmowe, zaraz po alergii na pyłki, są szczególnie częste i uciążliwe. Uniemożliwiają przyjmowanie pewnych pokarmów lub grup pokarmów, co bywa niedogodne, szczególnie gdy są to popularne produkty spożywcze. Alergia może wystąpić niemal na każdy produkt nadający się do jedzenia, jednak jest kilka, które stosunkowo często stają się przyczyną wysypki, biegunki lub wymiotów.

Advertising
Advertising
  • Mleko krowie

    Mleko krowie

    Na czele listy pokarmowych alergenów znajduje się krowie mleko. Jest ono częstym powodem objawów alergicznych, np. biegunki, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Wydaje się to dziwne ze względu na znaczenie nabiału w diecie człowieka. Niestety, białko mleka krowiego bywa przez organizm traktowane jako ciało obce. W momencie jego spożycia układ pokarmowy zaczyna je zwalczać, co powoduje pojawienie się objawów alergicznych. Uczulenie na mleko wymaga wyeliminowania z diety zarówno czystego mleka, jak i jego przetworów – maślanki, kefiru, jogurtów, a nawet niektórych słodyczy (tych, które zawierają mleko w proszku).

  • Gluten

    Gluten

    Ostatnimi czasy coraz więcej osób cierpi z powodu uczulenia na gluten. Gluten to białko występujące w wielu produktach, szczególnie zbożowych, co ogranicza możliwości spożywania pieczywa, makaronów oraz kasz. Należy także unikać produktów, do których gluten jest dodawany nawet w niewielkich ilościach, np. paczkowanego mięsa, lodów, niektórych słodyczy. Częste objawy alergii na gluten to opuchlizna oraz biegunka, wynikająca z prób pozbycia się przez organizm elementów, które uważa za szkodliwe dla siebie. Ze względu na dużą liczbę osób uczulonych coraz częściej można spotkać żywność oznaczoną jako bezglutenowa.

  • Orzechy

    Orzechy

    Część alergii mija wraz z wiekiem i dorastaniem, jednak alergia na orzechy zazwyczaj towarzyszy człowiekowi przez całe życie i może być bardzo silna. Często wywołuje natychmiastową reakcję – od wysypki po puchnięcie języka, co może być groźne dla zdrowia. Do orzechów, które najczęściej uczulają, należą orzechy arachidowe i laskowe. W przypadku tej alergii należy szczególnie uważać na spożywane słodycze, ponieważ często zawierają one śladowe ilości orzechów. Co ciekawe, gotowanie orzechów jest w stanie pozbawić je alergenów, w przeciwieństwie do prażenia, które zwiększa ich liczbę.

  • Jajka

    Jajka

    Popularnym alergenem są również jajka. Częścią, która uczula, jest najczęściej białko. Alergia ta jest szczególnie uciążliwa ze względu na to, że jaja znajdują się w wielu pokarmach przetworzonych, np. w majonezie, i wyeliminowanie ich w całości z jadłospisu jest trudne. Oznacza to konieczność odstawienia nie tylko samych jaj, ale również licznych produktów, w których można je znaleźć. Dodatkowo obróbka termiczna nie zabija alergenów, więc niezależnie od postaci jajka uczula ono tak samo. Alergikom poleca się spróbowanie jaj przepiórek i sprawdzenie, czy budzą reakcje alergiczne. Jeśli nie, można włączyć je do diety, jednak w ograniczonym zakresie.

Popularne tagi
  • zioło
  • przygotowanie syropu
  • wapno
  • sposoby na alergie
  • ciało
  • ziarna grochu
  • olejek do opalania
  • pielęgnacja ciała
  • roztwór soli
  • irygacja nosa
  • okłady
  • dieta
  • para wodna
  • alergia kontaktowa
  • układ pokarmowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising