Jakie produkty żywnościowe wcale nie są szkodliwe dla zdrowia?
Jakie produkty żywnościowe wcale nie są szkodliwe dla zdrowia?
Od pewnego czasu trwa moda na zdrowy tryb życia, do którego niewątpliwie zalicza się także zdrowe odżywianie. W telewizji oraz na stronach internetowych dużo mówi się więc o produktach, których spożywanie jest szkodliwe, które powinniśmy ograniczyć lub w ogóle kompletnie wyeliminować z naszej diety na stałe. Z powodu powstania różnych diet, porad żywieniowych, blogów i programów kulinarnych, narosło wiele mitów związanych z prawidłowym oraz zdrowym żywieniem. Niektóre z produktów często przez nas spożywanych ogłoszono niezdrowymi, niedietetycznymi, odpowiedzialnymi za tycie oraz inne poważne problemy zdrowotne. Jednak coraz częściej i głośniej mówi się o obalaniu tych mitów i przywróceniu niektórych pokarmów ponownie do naszego codziennego jadłospisu. Chcesz wiedzieć, z czego nie musisz rezygnować, będąc na diecie? Przeczytaj ten artykuł.
Czekolada
Kto z nas nie lubi smaku czekolady? Uwielbiamy zjadać ją w kostkach czy też oblaną na batonikach albo jeszcze w innej postaci. Niestety, zjadanie całej tabliczki czekolady dzień w dzień nie wróży dobrze naszej figurze oraz zdrowiu. Jednak to nieprawda, iż czekolada jest bardzo szkodliwa, wręcz przeciwnie. Jeśli dziennie zjesz dwie kostki gorzkiej czekolady o zawartości kakao około 75%, to poprawisz funkcjonowanie swojego układu nerwowego, pamięć oraz koncentrację. Jest to idealna przekąska, jeśli potrzebujesz energii.
Ziemniaki
Ziemniaki chyba najbardziej cierpią z powodu rozpowiadanych o nich mitów. Każdy, kto przechodzi na dietę, automatycznie porzuca ziemniaki, często na rzecz podgryzania chleba. Ziemniaki jednak wcale nie powodują tycia, nie są wysokokaloryczne, a dodatkowo nie są także bezwartościowe. Wręcz przeciwnie, znajdują się w nich cenne składniki i minerały, dlatego też warto je jeść. Pamiętaj tylko, żeby nie polewać ich śmietaną czy sosami ani nie smażyć w głębokim tłuszczu, bo wtedy rzeczywiście stają się kaloryczne oraz niezdrowe.
Makaron
Makaron, podobnie ja ziemniaki, odbierany jest jako produkt wysokokaloryczny i niezbyt zdrowy. Nie jest to jednak prawda. Fakt, że ma on dość dużą liczbę kalorii na 100 gram, jednak 100 gram suchego makaronu to zdecydowanie za dużo jak na jedną porcję. Z całą pewnością wystarczy około 50 – 60, by najeść się nim wraz z zupą albo innymi dodatkami w postaci sałatki. I znowu, podobnie jak ziemniaki, makaron staje się dla naszego ciała szkodliwy wtedy, gdy polejemy go tłuszczem albo zjemy z tłustymi dodatkami.
Jajka
Jeszcze do niedawna jajka były prawdziwą zmorą. Mówiono, że są one odpowiedzialne za podwyższony poziom złego cholesterolu oraz że źle wypływają na pracę serca. Określano nawet liczbę jajek, którą można spożyć na dzień czy na tydzień. Te wszystkie doniesienia i badania dotyczące jajek okazały się jednak nieprawdą. Nie dość, że jajka są zdrowe, zawierają cenne składniki dla funkcjonowania naszego organizmu, to jeszcze są małokaloryczne. Bez obaw możesz spożywać jedno jajko codziennie.
Kawa
O kawie mówi się same złe rzeczy. Zazwyczaj obarcza się ją winą za poszarzałą cerę, nasilenie trądziku, wypłukiwanie magnezu z organizmu. Wszystko to prawda, jednak tylko pod warunkiem, że wypijasz dziennie kilkanaście filiżanek kawy albo kilka solidnych jej kubków. Jeśli jednak ograniczysz picie kawy do trzech filiżanek dziennie, to nie tylko ci ona nie zaszkodzi, ale może pomóc. Pamiętaj tylko, by kupować kawę dobrej jakości od sprawdzonych producentów.