Jak przyrządzić babkę ziemniaczaną?
Jak przyrządzić babkę ziemniaczaną?
Babka niekoniecznie musi być słodkim deserem podawanym do kawy. Może być słona, ostra i pełna przypraw. Taka właśnie jest babka ziemniaczana, która jest alternatywą dla innych ziemniaczanych dań. Jeśli znudziły ci się placki ziemniaczane oraz frytki – to danie jest dla ciebie.
Składniki na babkę
Do babki ziemniaczanej trzeba użyć dość dużo składników, jednak warto to zrobić i stworzyć pyszne, sycące danie. Aby zabrać się do dzieła, potrzebne są:
* 1,5 kg ziemniaków,
* 2 łyżki kwaśnej śmietany,
* 2 cebule czerwone,
* 2 jajka,
* 1/2 łyżeczki rozmarynu,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 3 łyżki oleju,
* 350 g boczku lub kiełbasy,
* pieprz,
* sól,
* gałka muszkatołowa,
* bułka tarta.
Trzeba również przygotować formę. Może być podłużna, ale dla większego uatrakcyjnienia potrawy można również użyć specjalnej formy do babki.Krok pierwszy
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć pod zimną wodą i ścierać na tarce o średnich oczkach do dużej miski. Następnie dodać śmietanę i wymieszać. Dzięki śmietanie masa ziemniaczana nie ściemnieje. Całość przełożyć do sitka, ułożyć nad garnkiem i pozwolić, żeby nadmiar wody z ziemniaków odciekł.
Krok drugi
Boczek pokroić na niewielkie kostki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, a następnie obrać i pokroić cebulę, dorzucając do boczku. Całość przysmażać 8 – 10 minut, uważając, żeby cebula nie sczerniała.Ziemniaki, odsączone z namiaru wody, przełożyć do miski. Dodać do nich cebulę z boczkiem, a następnie kolejne składniki. Zioła, żółtka jaj, czosnek (posiekany lub przeciśnięty przez praskę). Można zamieszać. Dodać mąkę, sól i pieprz. Białka, które pozostały po oddzieleniu żółtek, ubić na sztywną masę, po czym dodać do pozostałych elementów. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok trzeci
Formę do ciasta należy natrzeć margaryną, a następnie oprószyć bułką tartą. Ciasto ziemniaczane zamieszać jeszcze raz, po czym włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza na 50 – 60 minut. Dla lepszego smaku na wierzchu babki można ułożyć plasterki boczku. Zapobiegną one wysychaniu górnej warstwy przysmaku.