Kawa mocha z syropem karmelowym na deser
Kawa mocha z syropem karmelowym na deser
Filiżanka kawy popijana w ulubionym fotelu to doskonały sposób na relaks. Wśród wielu rodzajów kaw często wybierana jest mocha, lubiana szczególnie przez panie. Można do niej dodać różnorodne składniki, które poprawiają jej smak, sprawiają, że jest lepsza, przyjemniejsza i sprawia więcej przyjemności. Na jesienny wieczór, zapadający niezwykle wcześnie, polecamy mochę z karmelem.
Potrzebne składniki spożywcze
Dobre składniki to podstawa smacznej kawy. Aby ją przyrządzić, trzeba przygotować następujące elementy:
* 1 filiżanka espresso,
* 10 ml syropu karmelowego,
* 20 ml śmietanki,
* bita śmietana lub piana z mleka,
* syrop karmelowy (do dekoracji),
* kakao, cynamon.
W przypadku śmietanki można zdecydować się na śmietankę do kawy, jak również śmietanę kremówkę, w zależności od własnych preferencji.Krok pierwszy
Przygotować espresso wedle przepisu lub w ekspresie do kawy. Jeśli woli się przyrządzić kawę rozpuszczalną, warto przygotować ją mocniejszą i zalać 2,5 łyżeczki kawy 3/4 szklanki gorącej wody.
Krok drugi
Przelać kawę do większej filiżanki albo kubka. Dodać syrop karmelowy i zamieszać łyżeczką. Powoli dodać śmietankę, doprowadzając do połączenia się składników.
Krok trzeci
Kawę można ozdobić bitą śmietaną albo pianą z mleka. Chcąc skorzystać z mleka, należy podgrzać je lekko, a następnie spienić spieniaczem do mleka. Przełożyć pianę prosto na kawę. Posypać cynamonem i kakao lub tylko jednym z dodatków. Kawa jest gotowa.Zamiast posypywać pianę albo śmietanę, można polać ją delikatnie syropem karmelowym. Smacznego!