Advertising
Zakumaj.pl

Doskonałe śniadanie – racuchy z truskawkami

Opiekun artykułu: filipmonika
Doskonałe śniadanie – racuchy z truskawkami

Doskonałe śniadanie – racuchy z truskawkami

Sezon truskawek powoli się rozpoczyna, więc coraz chętniej myśli się o potrawach, które chciałoby się zjeść – smacznych, lekkich, truskawkowych. Warto nie skupiać się tylko na deserach oraz obiadach z takim dodatkiem, lecz zaserwować sobie wyjątkowe śniadanie – racuchy z truskawkami. Doskonałe zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Wykonanie pysznych racuchów wymaga zebrania odpowiednich składników. Warto zadbać o to, żeby mleko i jajka używane do przygotowania posiłku były bardzo świeże. Niezbędnymi elementami na racuchy są:
    * 400 g mąki pszennej,
    * 400 g jogurtu naturalnego,
    * 150 ml mleka,
    * 20 g cukru,
    * 3 jajka,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * szczypta soli,
    * olej,
    * 300 g truskawek,
    * cukier puder do posypania.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do dużej miski wrzucić kolejno mąkę, mleko, całe jajka, jogurt, szczyptę soli, cukier i proszek do pieczenia. Mieszać przy pomocy miksera.Jeżeli chce się uzyskać bardziej puszystą masę i tym samym bardziej puszyste naleśniki, można zacząć od zmiksowania cukru z jajkami. Kiedy stworzą puszystą, żółtą miksturę, dodać resztę składników, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Krok drugi

    Truskawki dokładnie umyć, pozbawić szypułek i pokroić na kawałki. Można podzielić je na ćwiartki, na kwadraty, na plasterki. W tej sprawie wskazana jest dowolność, chociaż najlepiej, aby owoce nie były zbyt duże ani wrzucane w całości. Po przygotowaniu ich wrzucić je do ciasta, a następnie zamieszać łyżką.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na patelni rozgrzać olej. Powinno go być przynajmniej 0,5 centymetra, żeby racuchy mogły wzrastać i nie być płaskie. Gdy delikatnie urosną, przewracać każdy placek na drugą stronę.Piec do momentu, w którym racuchy będą miały z obu stron złoty lub brązowy kolor. Odkładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Można również urozmaicić placuszki bitą śmietaną, jogurtem oraz kawałkami truskawek, jeżeli posiada się ich więcej.

Popularne tagi
  • ukochany
  • syrop
  • placki z serka wiejskiego
  • sos pomarańczowy
  • danie mięsne
  • smażenie naleśników
  • owoce sezonowe
  • naleśniki dyniowe
  • kuchnia francuska
  • sos jagodowy
  • słodki obiad
  • placki na śniadanie
  • naleśniki drożdżowe
  • podwieczorek
  • składniki na naleśniki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising