Przepis na śniadaniowe placuszki z serka wiejskiego

Przepis na śniadaniowe placuszki z serka wiejskiego
Cottage cheese, czyli serek wiejski, stał się w Polsce bardzo popularny, choć nie króluje na naszych stołach wcale od tak dawna. To rodzaj niesolonego serka bez żadnego charakterystycznego smaku, który składa się z małych granulek. Właśnie przez to, że nie ma on żadnego mocno wyczuwalnego lub specyficznego smaku, nadaje się świetnie zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Najchętniej zjadamy go do śniadania, z kawałkiem lub na kawałku chleba oraz w towarzystwie warzyw. Poniżej znajdziesz przepis na jego inną śniadaniową odsłonę. Z podanych proporcji przyrządzisz cztery porcje.
Przygotowanie składników
Uszykuj 10 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej – wsyp je do szklanki. Dalej: dwa opakowania serków wiejskich (po 200 g jeden), trzy świeże jajka, słoiczek z miodem, opakowanie proszku do pieczenia oraz dużą miskę. Weź garść rodzynek oraz żurawiny i pokrój je na mniejsze części.
Przygotowanie ciasta na placuszki
Do miski przelej dwa opakowania serków wiejskich. Następnie dodaj trzy jajka i wymieszaj je razem ze sobą. Potem dorzuć łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę prawdziwego miodu oraz pokrojone rodzynki i żurawinę. Jeszcze raz całość zamieszaj i dorzuć odmierzonych 10 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej. Teraz wymieszaj ze sobą wszystkie składniki bardzo dokładnie, tworząc ciasto o gładkiej konsystencji. Powinno ono być dość gęste, nieco gęstsze od tego na naleśniki.
Smażenie
Na patelnię nalej kilka kropel oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju. Następnie za pomocą ręcznika papierowego rozprowadź po patelni tłuszcz (czynność tę powtarzaj przed każdą partią placków kładzionych na patelnię). Kiedy tłuszcz się nagrzeje, wlewaj na patelnię ciasto. Możesz to robić za pomocą łyżki lub małej chochelki. Smaż z jednej i drugiej strony, aż do ścięcia jajka i uzyskania złotego koloru.
Serwowanie
Placuszki podawaj na ciepło. Możesz serwować je w towarzystwie jogurtu naturalnego, miodu, syropu klonowego, a także owoców: malin, truskawek, bananów, borówek, jagód. Smacznego!