Prosty sposób na Margaritę truskawkowo-bananową
Prosty sposób na Margaritę truskawkowo-bananową
Pora na dobre drinki urozmaicające popołudnie z przyjaciółką lub przyjęcie w szerszym gronie jest zawsze. Lato, wiosna, jesień, zima – zawsze można napić się czegoś wyjątkowego o smaku truskawek i bananów. Oba owoce mogą pomóc w uzyskaniu orzeźwiającej Margarity, która kojarzy się jedynie z przyjemnością. Nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie.
Jakich składników potrzebujesz?
Aby wykonać aż 3 porcje Margarity, potrzebny jest zestaw ściśle określonych składników, wśród których powinny znaleźć się:
* 1 banan,
* 1 szklanka truskawek (świeże lub mrożone),
* 3 łyżki triple sec,
* 2 łyżki soku z cytryny,
* 1/2 szklanki + 1 łyżka tequili,
* 1 szklanka kruszonego lodu.Krok pierwszy
Truskawki, jeśli są świeże, pozbawić szypułek oraz dokładnie umyć. Pokroić na plasterki i ułożyć na talerzu. Banany pozbawić skórki oraz również pokroić na cienkie plasterki, dodając do truskawek. Pełen talerz włożyć do zamrażalnika – zamiast talerza można użyć plastikowego pojemnika – na 1 godzinę. Jeśli używa się mrożonych truskawek, można zmrozić dodatkowo tylko banana.
Krok drugi
Gdy owoce są już bardzo mocno zmrożone, można wyjąć je z zamrażalnika. Mrożone banany są pyszne, jednak nie należy podjadać za wiele, jeśli chce się wyczuwać ich smak w Margaricie. Wszystkie owoce wrzucić do blendera, a następnie dodać pozostałe składniki, łącznie z kruszonym lodem. Warto pamiętać, że sok z cytryny powinien być świeżo wyciśnięty.
Krok trzeci
Gotową Margaritę przelać do kieliszków – szerokich z wyższymi brzegami. Dobrze jest schłodzić je przed uzupełnieniem o napój. Dla ozdoby można ich brzegi pokryć cukrem, jednak nie jest to konieczne. Przed podaniem Margaritę udekorować plasterkiem cytryny albo limonki bądź skórką z któregoś z tych owoców. Następnie podawać i popijać, z chęcią na kolejną porcję. Na zdrowie!