Łatwy sposób na ciasto migdałowe ze śliwkami
Łatwy sposób na ciasto migdałowe ze śliwkami
Śliwki to owoc, na który czeka wielu. Nadają się doskonale do wykonywania przetworów na zimę oraz knedli, jednak nie tylko. Ciasta ze śliwkami są doceniane przez każdego, lecz zamiast przygotowywać tylko popularną drożdżówkę ze śliwkami, można wykonać coś więcej, mianowicie ciasto migdałowe z dodatkiem owoców, słodkie i oryginalne w smaku. Oto przepis.
Potrzebne składniki
Żeby wykonać pyszne ciasto, należy zebrać odpowiednie składniki. Do ciasta migdałowego potrzebne będą:
* 275 g mąki pszennej,
* 200 g cukru,
* 150 g masła,
* 50 g migdałów,
* 3 jajka,
* 2 łyżki jogurtu naturalnego,
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka esencji waniliowej,
* 500 g śliwek węgierek.
Do dekoracji może przydać się dżem morelowy oraz płatki migdałów.Krok pierwszy
Przed rozpoczęciem mieszania składników włączyć piekarnik i nagrzać go do 175 stopni Celsjusza.Przygotowane śliwki dokładnie umyć, przekroić na pół i pozbyć się pestek. Jeśli znajdą się owoce robaczywe, wyrzucić je i zastąpić zdrowymi.
Krok drugi
Miękkie masło wrzucić do miski, dodać cukier i utrzeć składniki na gładką, puszystą masę. Cukier nie powinien być widoczny. Kiedy uda się to zrobić, zacząć wbijać jajka. Wbijać po jednym i mieszać aż do połączenia się go z ciastem.
Krok trzeci
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Migdały zemleć na drobny proszek i połączyć z mąką, po czym zacząć dodawać mieszankę do masy maślanej. Podobnie jak w przypadku jajek, należy dodawać mąkę powoli, cały czas mieszając ciasto. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać jogurt i ponownie wymieszać.
Krok czwarty
Gotowe ciasto przelać do formy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na ciasto układać śliwki, skórką do dołu, posypać migdałami. Włożyć do piekarnika i piec 50 minut. Po upieczeniu ciasta i odstawieniu go na bok podgrzać w rondelku dżem morelowy, a następnie przelać go przez sitko prosto na wierzch ciasta. Pozostawić do całkowitego wystudzenia, po czym podawać razem z filiżanką herbaty.