Advertising
Zakumaj.pl

Nalewka z wiśni – doskonała na lato i zimę

Opiekun artykułu: veronika
Nalewka z wiśni – doskonała na lato i zimę

Nalewka z wiśni – doskonała na lato i zimę

Sezon na wiśnie coraz bliżej, więc warto zaplanować wykonanie z nich czegoś pysznego. Takim czymś mogą być przede wszystkim napoje. Wiśnie mają dość kwaśny posmak, nawet kiedy są dojrzałe i nie każdy potrafi je zjeść tak, jak czereśnie. Jednak soki, kompoty oraz nalewki wykonywane z tego owocu to prawdziwy przysmak. Warto zainteresować się przede wszystkim nalewką, która może być dodatkiem do podwieczorku, zarówno latem, jak i zimą.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Aby przyrządzić aromatyczną nalewkę, trzeba przygotować odpowiednie składniki. Do najważniejszych należą:
    * 500 ml spirytusu 95%,
    * 200 ml wody,
    * 0,5 kg cukru,
    * 1,5 kg dojrzałych wiśni.
    Niezbędny będzie również słoik oraz butelki albo karafki, najlepiej z ciemnego szkła, w których będzie można przechowywać nalewkę.

  • Pierwszy krok

    Wiśnie należy dokładnie umyć pod zimną wodą, najlepiej na sitku. Pozbyć się szypułek i ewentualnych listków. Następnie usunąć również pestki, można to robić przy pomocy drylownicy albo całkowicie ręcznie, choć może zająć to trochę czasu i z pewnością nie pozostawi miejsca wokół całkiem czystego. Dlatego warto zakryć je starymi gazetami albo starym ręcznikiem.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Wodę zagotować i ostudzić. Po wystudzeniu zmieszać ze spirytusem, uzyskując alkohol o wartości 70%.Słoik, w którym nalewka będzie przygotowywana, wyparzyć oraz dokładnie wysuszyć.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do słoika włożyć wszystkie wiśnie. Zalać je spirytusem, po czym zakręcić dokładnie słoik i odstawić go w ciepłe, zacienione miejsce na 5 – 6 tygodni. Raz na kilka dni potrząsnąć słojem, żeby wiśnie i alkohol zmieszały się ze sobą. Po upływie odpowiedniego czasu zlać płyn – nie wylewać go, lecz przechować – a pozostałe z tego wiśnie zasypać cukrem.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Z zasypanych cukrem owoców będzie wytrącała się nalewka. Należy co kilka dni potrząsać słoikiem, żeby składniki lepiej się mieszały. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodać do słoika uzyskany wcześniej płyn.Rozlać nalewkę do karafek albo butelek i pozostawić na 1 miesiąc. Po tym czasie jest już gotowa do degustowania. Najlepsze są nalewki, które leżakowały aż rok, jednak nie trzeba tyle czekać i już po kilku tygodniach można raczyć się pierwszym kieliszkiem.

Popularne tagi
  • lemoniada cytrynowa
  • blue hawaii
  • międzynarodowy dzień piwa i piwowara
  • przygotowanie ciasteczek.
  • nalewka wiśniowa
  • liście piołunu
  • błonnik
  • przepis na zielony koktajl z ananasem
  • napój jagodowy
  • wytrawne martini
  • napój na lato
  • pub
  • lato
  • sałata
  • akademik
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising