Oryginalna bruschetta – na śniadanie i na imprezę
Oryginalna bruschetta – na śniadanie i na imprezę
Bruschetta to przekąska pochodząca z Włoch, która może stać się hitem każdego przyjęcia albo pysznym śniadaniem. Jej podstawę stanowi chleb, oliwa z oliwek oraz aromatyczne przyprawy, dzięki którym danie ma odpowiedni smak. Poniżej przedstawiamy sposób na wykonanie smacznej potrawy.
Jakich składników potrzeba?
Przygotowanie bruschetty jest łatwe po przygotowaniu następujących produktów spożywczych:
* 1 ciabatta,
* 2 pomidory malinowe,
* 80 g sera mozzarella,
* cebula dymka,
* oliwa z oliwek,
* czosnek,
* bazylia.Krok pierwszy
Ciabattę pokroić na kromki o grubości 1 cm. Ząbek czosnku przekroić na pół i natrzeć nim każdą kromkę. Jeżeli lubi się czosnek, można zużyć więcej niż 1 ząbek. Następnie skropić pieczywo oliwą z oliwek. Można zdecydować się również na użycie oliwy smakowej, z ziołami.
Krok drugi
Wszystkie pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i przełożyć na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru zgromadzonego w nich soku. Cebulę dymkę posiekać na drobne kawałki, a ser zetrzeć na tarce – lepiej się rozpuści.
Odsączone pomidory kłaść na kanapkach, posypać cebulą dymką, a następnie posypać serem.
Krok trzeci
Przygotowane kanapki kłaść na blachę piekarnika lekko posmarowaną olejem. Pełną blaszkę wsunąć do piekarnika i piec przez 5 minut, aż do rozpuszczenia się sera. Przed podaniem posypać bazylią, pieprzem oraz solą. Smacznego!