Przepis na tosty francuskie z dodatkiem żółtego sera
Przepis na tosty francuskie z dodatkiem żółtego sera
Zazwyczaj na śniadanie sobie i dzieciom podajemy kanapki z serem, szynką i warzywami. Czasem pokusimy się także o zrobienie naleśników czy owsianki. Można jednak znaleźć jeszcze jedną alternatywę dla zwykłego chleba i obtoczyć go w jajku z dodatkami, a potem usmażyć – wyjdą z tego pyszne oraz łatwe w przygotowaniu tosty francuskie. Jeśli nigdy wcześniej ich nie robiłeś, teraz będziesz miał okazję.
Podany przepis proponuje ci tosty francuskie w wersji wytrawnej. Równie pyszne są te w wersji słodkiej. Pieprz w masie jajecznej zamień na cukier, cukier waniliowy oraz cynamon, a ser żółty na dżem.
Przygotowanie masy jajecznej
Pierwszym krokiem będzie stworzenie mieszaniny, w której będziemy maczać kromki chleba przed smażeniem. Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie dodajemy mleko i całość jeszcze raz mieszamy.
Smażenie
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu, najlepiej masła. Kawałki przeschniętego, kilkudniowego chleba białego lub tostowego maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie smażymy je najpierw z jednej, a potem z drugiej strony, aż jajka się zetną.
Serwowanie
Tak przygotowane tosty francuskie przekładany z patelni na talerz i natychmiast posypujemy je startym żółtym serem. Czekamy chwilę, aż delikatnie się rozpuści. Tosty możesz podać z ketchupem. Smacznego!