Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na tosty francuskie z dodatkiem żółtego sera

Opiekun artykułu: maryc
Przepis na tosty francuskie z dodatkiem żółtego sera

Przepis na tosty francuskie z dodatkiem żółtego sera

Zazwyczaj na śniadanie sobie i dzieciom podajemy kanapki z serem, szynką i warzywami. Czasem pokusimy się także o zrobienie naleśników czy owsianki. Można jednak znaleźć jeszcze jedną alternatywę dla zwykłego chleba i obtoczyć go w jajku z dodatkami, a potem usmażyć – wyjdą z tego pyszne oraz łatwe w przygotowaniu tosty francuskie. Jeśli nigdy wcześniej ich nie robiłeś, teraz będziesz miał okazję.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

kilka kromek czerstwego pieczywa

2 jajka

1/3 szklanki pełnotłustego mleka

1 łyżka masła

starty żółty ser

Wskazówki:

Podany przepis proponuje ci tosty francuskie w wersji wytrawnej. Równie pyszne są te w wersji słodkiej. Pieprz w masie jajecznej zamień na cukier, cukier waniliowy oraz cynamon, a ser żółty na dżem.

  • Przygotowanie masy jajecznej

    Pierwszym krokiem będzie stworzenie mieszaniny, w której będziemy maczać kromki chleba przed smażeniem. Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie dodajemy mleko i całość jeszcze raz mieszamy.

  • Smażenie

    Smażenie

    Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu, najlepiej masła. Kawałki przeschniętego, kilkudniowego chleba białego lub tostowego maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie smażymy je najpierw z jednej, a potem z drugiej strony, aż jajka się zetną.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Tak przygotowane tosty francuskie przekładany z patelni na talerz i natychmiast posypujemy je startym żółtym serem. Czekamy chwilę, aż delikatnie się rozpuści. Tosty możesz podać z ketchupem. Smacznego!

Popularne tagi
  • fantazyjna kanapka
  • przepis na kanapki biedronki
  • masło niesolone
  • proszek do pieczenia
  • patelnia grillowa
  • papryka zielona
  • ocet balsamiczny ciabatta
  • papryka
  • tosty ze szpinakiem
  • blacha do pieczenia
  • drugie śniadanie
  • awokado
  • tuńczyk w sosie własnym
  • papryka czerwona
  • podwieczorek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising