Oryginalna kawa po duńsku – jak ją przygotować?
Oryginalna kawa po duńsku – jak ją przygotować?
Tradycyjna kawa – mała czarna lub z mlekiem – to nie jedyne możliwości przygotowania napoju. Gdy chce się odmiany, wystarczy sięgnąć do naszego artykułu. Dzięki niemu dowiesz się, jak w prosty sposób przyrządzić kawę po duńsku. Brzmi dziwnie, zaskakująco, lecz jednocześnie bardzo dobrze smakuje. Tak jak inne kawy można ją popijać 1 – 2 razy dziennie, najlepiej rano oraz po południu.
Jakich składników potrzeba?
Aby móc sycić się smakiem oraz aromatem kawy po duńsku, czyli kawy z rumem, niezbędne jest przygotowanie:
* kawy,
* 1/2 szklanki rumu,
* cynamonu,
* 3 łyżek cukru trzcinowego,
* 6 goździków.Krok pierwszy
Zagotować litr wody. Kawę przesypać do miski i zalać gorącą wodą. Pozostawić na boku do delikatnego przestudzenia.Można użyć kawy sypanej. Jednak najlepiej zanim zacznie się parzenie, zemleć ziarna w młynku albo w sklepie. Pozwoli to na uzyskanie znacznie lepszego aromatu. Kawy rozpuszczalnej w ogóle nie stosować, gdyż nie przyniesie oczekiwanego efektu smakowego.
Krok drugi
Do niewielkiego garnuszka wsypać cukier, cynamon, goździki oraz wlać rum. Całość zalać przygotowaną kawą, już lekko ostudzoną, i wymieszać. Nie trzeba jeszcze na tym etapie roztapiać cukru mieszaniem, ponieważ ciepło palnika samo to zrobi.Postawić garnek na niewielkim ogniu, pozostawiając na nim przez 2 godziny.
Krok trzeci
Podczas gotowania stopniowo będą uwalniały się zapachy przypraw dodanych do naparu. Jeżeli już po godzinie uzna się, że zapach jest odpowiedni, można zdjąć garnek z pieca, chociaż dla poczucia prawdziwego smaku duńskiej kawy lepiej uzbroić się w cierpliwość i poczekać.Gdy lekko wystygnie, przelać kawę do filiżanki.Kawa będzie smakowała doskonale oraz będzie wyjątkowo pobudzająca i rozgrzewająca, co szczególnie dobrze sprawdza się w okresie jesienno-zimowym. Najlepiej podawać ją z herbatnikami albo domowymi ciastkami owsianymi. Na zdrowie!