Oryginalne potrawy, które można zrobić w gofrownicy
Oryginalne potrawy, które można zrobić w gofrownicy
Jeśli ma się w domu gofrownicę, warto mieć ją na wierzchu i korzystać z niej nie tylko do przyrządzania gofrów. Może ona mieć znacznie szersze zastosowanie i przydać się przy przygotowywaniu każdego z codziennych posiłków. Oto kilka pomysłów na ciekawe dania.
Skwierczący boczek
Zaskakującym dodatkiem do śniadania może być boczek prosto z gofrownicy. Można dodać go do jajecznicy lub jajka sadzonego, urozmaicając danie.
Przygotowanie potrawy jest proste, wystarczy pokroić boczek na cienkie plasterki, powierzchnię gofrownicy delikatnie posmarować tłuszczem – nie może być go za wiele – po czym ułożyć mięso. Zamknąć gofrownicę i poczekać minimum 5 minut, aż boczek przypiecze się i zacznie delikatnie skwierczeć.
Smakowite tosty
W gofrownicy można przygotować również tosty. Wystarczy mieć pod ręką odpowiednie składniki: chleb tostowy, ser żółty, szynkę, sałatę, pomidory, cebulę. Najpierw należy skonstruować kanapki, kładąc po kolei: kromkę chleba, sałatę, szynkę, ser, znów szynkę, cebulę albo pomidora, znów ser i drugi kawałek chleba. Docisnąć lekko całość, po czym położyć ją na gofrownicy. Zamknąć sprzęt, przypiekając kanapkę przez 3 – 5 minut. Ser powinien być dobrze rozpuszczony, a wzorek gofrownicy odciśnięty na chlebie.
Ciasteczka z czekoladą
Piekarnik to nie jedyny sposób na upieczenie ciasteczek z czekoladą. Wystarczy przygotować ciasto na ciasteczka według swojego ulubionego przepisu, dodać kawałki czekolady albo groszki czekoladowe. Następnie kawałki ciasta kłaść na gofrownicy, zamykać ją i piec ciastka, aż zbrązowieją. Są tak samo smaczne, jak upieczone w tradycyjny sposób.
Pączki czekoladowe
Przygotować ciasto na pączki czekoladowe. Po zagnieceniu go i lekkim wyrośnięciu kłaść krążki – najlepiej sprawdzą się pączki z dziurką – na gofrownicy i przypiekać je, aż staną się miękkie oraz ciemne. Po upieczeniu można je dodatkowo polać sosem czekoladowym albo posypać cukrem pudrem.
Hot-dog z gofrownicy
Również hot-dogi można przygotować w gofrownicy. Wystarczy przygotować ciasto naleśnikowe, nieco gęstsze niż zazwyczaj.Na blaszkę gofrownicy układać parówki. Polać je ciastem. Gdy ciasto będzie przypieczone, uzyska się ciekawego hot-doga z fakturką na cieście.
Nietypowy makaron
Nawet makaron może stać się ciekawą potrawą z gofrownicy. Wystarczy resztę makaronu pozostałego z obiadu zmieszać z przyprawami oraz startym serem i układać na gofrownicy. Przypiekać aż do roztopienia sera oraz zbrązowienia makaronu, po czym schrupać ze smakiem. W podobny sposób można wykorzystać ryż.