Przepis na oryginalny pasztet z soczewicy
Przepis na oryginalny pasztet z soczewicy
Na święta wielkanocne, jak również Boże Narodzenie, przygotowuje się wiele potraw mięsnych. Dla gości, którzy nie jadają mięsa, może być to bardzo męczące i ograniczyć w znaczący sposób ich jadłospis. W związku z tym warto poznać przepis na pasztet wegetariański z soczewicy, który zadowoli zarówno tych, którzy nie jedzą mięsa, jak i tych, którzy je jadają.
Składniki na pasztet
Do przygotowania pasztetu wegetariańskiego najlepiej sprawdzają się rośliny strączkowe, które pozwalają na uzyskanie odpowiedniej konsystencji. Do wykonania pasztetu z soczewicy niezbędne są:
* 2 szklanki ugotowanej soczewicy,
* 2 cebule,
* 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
* 3 łyżki sosu sojowego,
* 4 łyżki suszonej żurawiny,
* 2 liście laurowe,
* 2 ziarna ziela angielskiego,
* 2 goździki,
* 1/4 łyżeczki lubczyku,
* 1/2 łyżeczki cząbru,
* 3/4 łyżeczki majeranku,
* 100 ml oleju,
* pieprz,
* sól,
* olej do smażenia.
Poza produktami spożywczymi niezbędne jest również przygotowanie brytfanny lub podłużnej formy do pieczenia ciasta. Może być także prostokątna, jednak najlepiej wybrać taką, która pozwoli na łatwe krojenie gotowego pasztetu.Pierwszy krok
Cebule obrać z łupinek i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, a gdy będzie już ciepły, wrzucić cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Podsmażać, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zeszkli się ładnie. Wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Drugi krok
Do miski wsypać ugotowaną soczewicę oraz kaszę jaglaną. Dodać podsmażoną cebulę. Poza cebulą dodać do nich jeszcze olej, sos sojowy i pozostałe, przygotowane wcześniej przyprawy. Zamieszać najpierw łyżką, a następnie użyć blendera do wykonania gładkiej, jednolitej masy. Spróbować, jak smakuje, i w razie potrzeby dosolić. Wrzucić żurawinę i zamieszać łyżką.
Trzeci krok
Masę z soczewicy przełożyć do foremek do pieczenia, które można wyłożyć papierem do pieczenia. Nie jest to koniecznie, ale używając papieru, ma się pewność, że nie dojdzie do przypalenia się spodu. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i piec 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia w foremce przez całą noc, a rano kroić i podawać. Smacznego!