Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na kremową pastę łososiową

Opiekun artykułu: sindi
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 10 min.
Przepis na kremową pastę łososiową

Przepis na kremową pastę łososiową

Łosoś to ryba, która coraz częściej gości na naszych polskich stołach pod różnymi postaciami. I dobrze, gdyż należy ona do zdecydowanie najbardziej zdrowych ryb, choć jest także dość kaloryczna. Kalorie te wynikają z dużej zwartości tłuszczów, jednak należy podkreślić, że są to korzystne dla naszych organizmów kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz Omega-6. Dodatkowo, łosoś to prawdziwa kopalnia witamin z grupy B, które między innymi pomagają osobom z anemią, problemami skórnymi czy też zaburzeniami krążenia krwi. Warto więc, choćby raz w miesiącu, zjeść łososia. Dzisiaj odkryjesz go w nowej wersji – w towarzystwie pomidorów suszonych oraz serka. Kanapkę z taką pastą zje każdy niejadek, a jej przygotowanie jest banalnie proste i z pewnością zdążysz podać ją nawet na bardzo wczesne śniadanie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

3 brzuszki z łososia

200 g kremowego serka (najlepiej niezbyt słonego)

2 suszone pomidory

¼ łyżeczki soku z cytryny

sól i pieprz

natka pietruszki bądź świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie)

3 brzuszki z łososia 200 g kremowego serka (najlepiej niezbyt słonego) 2 suszone pomidory ¼ łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz natka pietruszki bądź świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie)
  • Przygotowanie łososiowych brzuszków

    Przygotuj trzy brzuszki z łososia. Z każdego z nich wybierz różowiutkie mięsko i odłóż na tackę lub deskę. Skrop je ¼ łyżeczki soku z cytryny.Jeśli masz blender, to wrzuć do niego brzuszki i miksuj je przez kilka sekund, aż uzyskasz łososiową masę. Jeśli nie masz na wyposażeniu kuchennym takiego sprzętu, to nic straconego. Weź brzuszki łososiowe i bardzo drobno je siekaj – rób to przez około dwie – trzy minuty, aby mięsko naprawdę się rozdrobniło.

  • Przygotowanie pomidorów

    Wyjmij dwa pomidory suszone z zalewy i dokładnie je odsącz. Następnie pokrój je, jak najdrobniej możesz. Nie wykorzystuj jednak do tego blendera – chcemy, aby kawałki pomidorów były widoczne w paście.

  • Mieszanie

    Do miski wrzuć całe opakowanie kremowego (ale nie śmietankowego) serka. Powinien on być naturalny. Dorzuć do niego pokrojone pomidory oraz łososiową masę, a następnie wymieszaj wszystko razem. Dopraw najpierw samym pieprzem i spróbuj. Jeśli będzie trzeba, dosyp jeszcze pieprzu oraz soli – uważaj na tę drugą przyprawę. Serki są zazwyczaj słone, podobnie jak brzuszki łososiowe. Twoja pasta jest gotowa!

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Pastę łososiową podawaj w miseczce. Możesz ją ozdobić natką z pietruszki lub świeżymi liśćmi bazylii. Będzie idealnie pasowała do wszelkiego rodzaju pieczywa, nie trzeba też smarować chleba czy bułki masłem. Pasta ta nada się świetnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Możesz posmarować nią pełnoziarniste krakersy i tym sposobem stworzyć rodzaj finger food. Smacznego!

Popularne tagi
  • zdrowa dieta
  • pasta na kanapki
  • jajko na śniadanie
  • brzuszki łososiowe
  • ziele angielskie
  • masło cytrynowe
  • pasta z soczewicy
  • owoce morza
  • pieczywo
  • awokado
  • zasady zdrowego odżywiania
  • pieczywo razowe
  • zioła
  • sól
  • składniki spożywcze
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
X