Advertising
Zakumaj.pl

Oznaczenia na produktach żywnościowych – przeciwutleniacze

Opiekun artykułu: damian
Oznaczenia na produktach żywnościowych – przeciwutleniacze

Oznaczenia na produktach żywnościowych – przeciwutleniacze

To, co jest napisane na etykietach produktów żywnościowych, jest bardzo ważne. Często bowiem zawierają one różne substancje chemiczne, nieraz nieobojętne dla zdrowia, a nawet szkodliwe, zwłaszcza w większych ilościach. Tymczasem nie zawsze informacje o tym do nas docierają, a to dlatego, że zamiast długich nieraz i skomplikowanych nazw związków chemicznych używa się standardowych oznaczeń, składających się z litery „E” oraz pewnej liczby. Cóż owe tajemnicze „E” oznaczają, czy są groźne, czy obojętne, na ogół przeciętny człowiek nie wie. Dlatego warto te symbole rozszyfrować. W tym artykule omówimy niektóre przeciwutleniacze.

Advertising
Advertising
  • Przeciwutleniacze powodujące zaburzenia trawienia

    Niektóre przeciwutleniacze mogą powodować zaburzenia trawienia:
    * E 338 – kwas ortofosforowy,
    * E 339 – sól sodowa kwasu ortofosforowego,
    * E 340 – sól potasowa kwasu ortofosforowego,
    * E 341 – sól wapniowa kwasu ortofosforowego.

  • Przeciwutleniacze powodujące wysypki

    Niektóre przeciwutleniacze mogą powodować wysypki:
    * E 310 – galusan propylowy,
    * E 311 – galusan octylowy,
    * E 312 – galusan dodecylowy.

  • Inne szkodliwe przeciwutleniacze

    Przeciwutleniacze mogą mieć działanie rakotwórcze lub zwiększać poziom cholesterolu:
    * E 320 – zwiększa poziom cholesterolu,
    * E 321 – zwiększa poziom cholesterolu, jest rakotwórczy.

  • Nieszkodliwe przeciwutleniacze

    Nie mają szkodliwego działania następujące przeciwutleniacze:
    * E 300 – witamina C (kwas askorbinowy),
    * E 301 – sól sodowa kwasu askorbinowego,
    * E 301 – sól wapniowa kwasu askorbinowego,
    * E 304 – kwas palmitynowy,
    * E 306 – witamina E,
    * E 307 – witamina E jako produkt syntezy,
    * E 308 – witamina E jako produkt syntezy,
    * E 309 – witamina E jako produkt syntezy,
    * E 322 – lecytyna,
    * E 325 – sól sodowa kwasu mlekowego,
    * E 326 – sól potasowa kwasu mlekowego,
    * E 327 – sól wapniowa kwasu mlekowego,
    * E 330 – kwas cytrynowy,
    * E 331 – sól sodowa kwasu cytrynowego,
    * E 332 – sól potasowa kwasu cytrynowego,
    * E 333 – sól wapniowa kwasu cytrynowego,
    * E 335 – sól sodowa kwasu winowego,
    * E 336 – sól potasowa kwasu winowego,
    * E 337 – sól wapniowa kwasu winowego.

Popularne tagi
  • serotonina
  • ciepła zupa
  • laktoza
  • echinacea
  • profilaktyka chorób krążenia
  • tłuszcz arachidowy
  • szafka
  • utrata kilogramów
  • jajka a poziom cholesterolu
  • goździki
  • awokado
  • kosmetyki ananasowe
  • nadciśnienie
  • choroby
  • właściwości zielonego groszku
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising