Oznaczenia na produktach żywnościowych – przeciwutleniacze
Oznaczenia na produktach żywnościowych – przeciwutleniacze
To, co jest napisane na etykietach produktów żywnościowych, jest bardzo ważne. Często bowiem zawierają one różne substancje chemiczne, nieraz nieobojętne dla zdrowia, a nawet szkodliwe, zwłaszcza w większych ilościach. Tymczasem nie zawsze informacje o tym do nas docierają, a to dlatego, że zamiast długich nieraz i skomplikowanych nazw związków chemicznych używa się standardowych oznaczeń, składających się z litery „E” oraz pewnej liczby. Cóż owe tajemnicze „E” oznaczają, czy są groźne, czy obojętne, na ogół przeciętny człowiek nie wie. Dlatego warto te symbole rozszyfrować. W tym artykule omówimy niektóre przeciwutleniacze.
Przeciwutleniacze powodujące zaburzenia trawienia
Niektóre przeciwutleniacze mogą powodować zaburzenia trawienia:
* E 338 – kwas ortofosforowy,
* E 339 – sól sodowa kwasu ortofosforowego,
* E 340 – sól potasowa kwasu ortofosforowego,
* E 341 – sól wapniowa kwasu ortofosforowego.Przeciwutleniacze powodujące wysypki
Niektóre przeciwutleniacze mogą powodować wysypki:
* E 310 – galusan propylowy,
* E 311 – galusan octylowy,
* E 312 – galusan dodecylowy.Inne szkodliwe przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze mogą mieć działanie rakotwórcze lub zwiększać poziom cholesterolu:
* E 320 – zwiększa poziom cholesterolu,
* E 321 – zwiększa poziom cholesterolu, jest rakotwórczy.Nieszkodliwe przeciwutleniacze
Nie mają szkodliwego działania następujące przeciwutleniacze:
* E 300 – witamina C (kwas askorbinowy),
* E 301 – sól sodowa kwasu askorbinowego,
* E 301 – sól wapniowa kwasu askorbinowego,
* E 304 – kwas palmitynowy,
* E 306 – witamina E,
* E 307 – witamina E jako produkt syntezy,
* E 308 – witamina E jako produkt syntezy,
* E 309 – witamina E jako produkt syntezy,
* E 322 – lecytyna,
* E 325 – sól sodowa kwasu mlekowego,
* E 326 – sól potasowa kwasu mlekowego,
* E 327 – sól wapniowa kwasu mlekowego,
* E 330 – kwas cytrynowy,
* E 331 – sól sodowa kwasu cytrynowego,
* E 332 – sól potasowa kwasu cytrynowego,
* E 333 – sól wapniowa kwasu cytrynowego,
* E 335 – sól sodowa kwasu winowego,
* E 336 – sól potasowa kwasu winowego,
* E 337 – sól wapniowa kwasu winowego.