Advertising
Zakumaj.pl

Pieczenie ciast – dobre rady

Opiekun artykułu: kasgade
Pieczenie ciast – dobre rady

Pieczenie ciast – dobre rady

Dobry przepis to nie wszystko. Żeby upiec dobre ciasto i mieć pewność, że biszkopt nie opadnie, pierniki nie będą za twarde, a babka z zakalcem, warto stosować się do rad, znanych babciom i prababciom. Nie stosowały one nowoczesnych piekarników, często piekły swoje wypieki w piecach opalanych ogniem, jednak z powodzeniem można powiedzieć, że o ciastach wiedziały wszystko.

Advertising
Advertising
  • Ubijanie białka

    Ubijanie białka

    Niezbędne do wielu ciast ubite na sztywną pianę białko będzie szybciej sztywne i lepiej ubite, jeżeli przed rozpoczęciem spieniania doda się do niego szczyptę soli.

  • Owoce na cieście

    Owoce na cieście

    Kłopotliwy placek z owocami, które zapadają się zbyt głęboko lub powodują zakalca, można zabezpieczyć przed tym prostym sposobem. Wystarczy przed ułożeniem owoców i pieczeniem posmarować powierzchnię ciasta ubitym białkiem albo posypać mąką lub kaszką manną. Dzięki temu nie pojawi się zakalec, a ciasto będzie przyjemnie kruche.

  • Dobra mąka

    Dobra mąka

    Dla ciasta nie jest obojętne, z jakiej mąki zostanie wykonane. Nieodpowiednia mąka może spowodować, że nie będzie ono zbyt smaczne lub nie wyrośnie. Z tego powodu warto dobierać mąkę odpowiednią do rodzaju ciasta, czyli do ciasta biszkoptowego najlepsza jest mąka pszenna albo pszenna i ziemniaczana, do piernika mąka żytnia zmieszana z pszenną, natomiast do ciasta drożdżowego – mąka krupczatka.

  • Składniki ciasta

    W zależności od rodzaju ciasta składniki do niego powinny być inaczej przygotowane. Dotyczy to ich temperatury. Do ciasta drożdżowego najlepiej używać składników o temperaturze pokojowej. Jednocześnie mleko powinno być lekko podgrzane, lecz nie gorące. Natomiast składniki na ciasto kruche najlepiej lekko schłodzić przed użyciem.

  • Bakalie

    Bakalie

    Opadające bakalie to problem niejednej gospodyni, która marzy o idealnym serniku. Żeby uniknąć warstwy rodzynek oraz innych dodatków na spodzie ciasta, należy zadbać o jego odpowiednią gęstość – nie powinno ściekać z łyżki – a przed dodaniem bakalii do ciasta obtoczyć je w mące. Dzięki temu w trakcie pieczenia nie przesuną się one zbyt nisko, lecz pozostaną w miejscu.

  • Wyjmowanie ciasta

    Problem z wyjęciem ciasta z formy może zdarzyć się po każdym pieczeniu. Żeby nie potrząsać blachą i nie uszkodzić ciasta, należy owinąć formę ścierką i pozostawić na 2 – 3 minuty. Po tym czasie łatwiej będzie je wyjąć. Jednocześnie, aby ciasto nie przywarło ani nie przypaliło się od spodu, warto posypać formę solą, zanim wleje się do niej masę.

Popularne tagi
  • sól
  • czekolada deserowa
  • masa makowa
  • masło
  • czekolada plastyczna biała
  • wiśnie
  • patelnia grillowa
  • zasady pieczenia
  • papier pergaminowy
  • babka czekoladowa
  • kawa rozpuszczalna
  • śmietana
  • ciasto świąteczne
  • kotowanie
  • zapach drożdży
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising