Advertising
Zakumaj.pl

Przydatne triki kuchenne

Opiekun artykułu: tachikoiwa
Przydatne triki kuchenne

Przydatne triki kuchenne

Gotowanie bywa przyjemnością, chociaż nie dla każdego. Jednak niezależnie od swojego stosunku do niego, warto znać przydatne triki, które znacznie ułatwią przygotowanie potraw, poruszanie się po kuchni, a nawet skrócą czas przygotowywania posiłków.

Advertising
Advertising
  • Puszysta piana

    Puszysta piana

    Ubijanie piany, ubijaczką lub mikserem, nastręcza czasami wiele problemów i pochłania czas. Aby białka jaj ubijały się szybciej, najlepiej dodać do nich – przed miksowaniem – szczyptę soli. Piana nie tylko szybciej się ubije, ale jednocześnie będzie bardziej puszysta.

  • Świeża sałata

    Sałata do sałatek może zachować świeżość i dobry wygląd o wiele dłużej, pod warunkiem że zamiast kroić ją nożem, będzie się ją rwało palcami. Najlepiej robić to, gdy jest jeszcze świeża, a następnie delikatnie opłukać zimną wodą.

  • Ładny makaron

    Zmorą każdego, kto miał okazję gotować makaron, jest przylepianie się makaronu do dna garnka oraz jego późniejsze zlepianie się w sitku. Żeby tego uniknąć, należy przed wrzuceniem makaronu do wrzątku dodać do niego 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.

  • Zapach kalafiora

    Zapach kalafiora

    Specyficzny zapach kalafiora razi nawet osoby, które lubią to warzywo. Żeby pozbyć się tego aromatu, należy włożyć do gotującego się kalafiora kawałek skórki od chleba, pozostawić na kilka sekund – zanim całkowicie rozmięknie – i wyjąć. Zapach zniknie.

  • Groźny tłuszcz

    Smażenie kotletów oraz innych potraw na głębokim tłuszczu bywa czasami ryzykowne. Olej pryska, parzy, nie pozwala na bezpieczne gotowanie. Aby tego uniknąć, można dodać do niego szczyptę soli, dzięki czemu nie będzie się narażonym na oparzenia ani smażenie kotletów pod przykryciem.

  • Gotowanie ziemniaków

    Długi czas oczekiwania na ugotowanie się ziemniaków można skrócić. Wystarczy dodać do gotujących się warzyw 1/2 łyżeczki masła, żeby ugotowały się szybciej, a do tego lepiej smakowały.

  • Aromat kawy

    Aromat kawy

    Czasami zapomina się o zamknięciu puszki z kawą i cenny napar traci swój aromat. Żeby go odzyskał, należy włożyć do pudełka 1 kostkę gorzkiej czekolady i pozostawić je zamknięte na 48 godzin. Po tym czasie kawa znowu będzie pachnieć wyśmienicie.

  • Przypalone garnki

    Przypalone garnki

    Przypalenie garnka zdarza się w kuchni bardzo często. Zamiast szorować go szczotką, która może porysować powierzchnię, można użyć innego sposobu. Wystarczy wlać do niego trochę coca-coli, tak żeby zakryła dno, i podgrzać. Spalenizna zniknie i garnek będzie jak nowy.

Popularne tagi
  • sposób prażenia orzechów
  • przydatne triki kuchenne
  • ekstrakt waniliowy
  • skórka od chleba
  • studzenie orzechów
  • aromat kawy
  • przygotowanie formy
  • przypalone ciasto
  • zdrowe odżywianie
  • świąteczny przysmak
  • ekstrakt
  • ciasto półfrancuskie
  • ciasto z owocami
  • makaron
  • ciasto
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising