Jak przygotować pikantne śniadanie – omlet z papryczką?
Jak przygotować pikantne śniadanie – omlet z papryczką?
Omlet jest bardzo wdzięczną potrawą, ponieważ można go przygotować na kilkanaście ciekawych sposobów. Słone i pikantne wersje są najpopularniejsze, a jeżeli właśnie na pikantną masz chęć, sprawdź polecany przez nas przepis. Wystarczy kilka składników, kilka podpowiedzi i można zjeść na śniadanie zachwycający posiłek.
Jakie składniki są niezbędne?
Aby zrobić smaczny omlet, który spełni smakowe oczekiwania, trzeba przygotować świeże, dobrej jakości składniki, w tym:
* 2 jajka,
* 1 łyżkę masła,
* 1 łyżkę mąki pszennej,
* 1/2 papryki czerwonej,
* pieprz,
* sól.
Jeśli omlet ma być grubszy, wystarczy przygotować dwa razy więcej jaj, jednak wtedy też lepiej przygotować całą paprykę, a nie połówkę.
Krok pierwszy
Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i dokładnie umyć, pozbywając się kawałków pestek. Pokroić w kostkę albo w paski. Na patelni roztopić masło, po czym wrzucić na nie paprykę podsmażając ją delikatnie. Dzięki temu zmięknie i będzie wygodniejsza do jedzenia wraz z pozostałymi składnikami.
Krok drugi
Jajka wbić do miski. Wsypać mąkę, przyprawy – można dodać coś więcej, niż tylko pieprz i sól, np. ostrą paprykę mieloną, bazylię, oregano. Wszystko razem wymieszać trzepaczką, tworząc gładką masę jajeczną, po czym wylać ją bezpośrednio na patelnię z przysmażoną, miękką papryką.
Krok 4
Omlet smażyć na niewielkim ogniu przez 2 – 3 minuty z każdej strony. Jajko powinno ściąć się oraz zarumienić na brązowo. Po uzyskaniu takiego efektu przełożyć omlet na talerz, składając go na pół. Dla jeszcze lepszego smaku omlet można podawać z dowolnymi dodatkami – szczypiorkiem, pomidorami, żółtym serem, bazylią, w zależności od własnych upodobań smakowych. Tak przygotowane śniadanie z pewnością doda energii na cały długi dzień. Jedz ze smakiem!