Produkty kwaśne i zasadowe w naszej diecie
Produkty kwaśne i zasadowe w naszej diecie
Organizm ludzki to wielka fabryka chemiczna. Aby działał właściwie, powinien mieć odpowiednie pH. Tymczasem na ogół spożywamy za dużo produktów kwasowych, co prowadzi do zakwaszenia organizmu. Jest to bardzo niekorzystne, gdyż zakwaszenie organizmu powoduje wiele chorób. W naszej diecie produkty zasadotwórcze powinny stanowić 4/5 tego, co spożywamy. Niestety, większość tego, co jemy, zakwasza organizm. Warto wiedzieć, jak działa na nas to, co jemy, żeby zachować zdrowie. Jeśli chcesz dowiedzieć się, które produkty są kwasowe, a które zasadowe, przeczytaj ten artykuł.
O tym, czy dany produkt jest kwasotwórczy czy zasadotwórczy, decyduje nie jego własne pH, ale o to, jakie jest pH naszej krwi po jego przyswojeniu (na przykład kwaśna cytryna działa zasadotwórczo).
Umiarkowana aktywność fizyczna, zwłaszcza na świeżym powietrzu, odkwasza organizm, natomiast sport wyczynowy – zakwasza go.
Objawy zakwaszenia organizmu
Organizm zakwaszony choruje. Ponieważ trzeba wyrównać pH, pobiera odpowiednie minerały (na przykład wapń) z własnych tkanek. Zatrzymuje wodę, by zmniejszyć stężenie kwasów, co powoduje opuchliznę. Zakwaszenie powoduje osłabienie układu odpornościowego, problemy trawienne, osteoporozę, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, próchnicę i problemy z cerą. Pojawiają się bóle mięśni i stawów, reumatyzm, bóle kręgosłupa, uszkodzenia dysków międzykręgowych. Dokuczają zawroty głowy i migreny. Szczególnie niebezpieczne jest nadciśnienie i towarzyszące mu choroby naczyń krwionośnych, które mogą doprowadzić do zawału serca.
Produkty kwasotwórcze
Najsilniej zakwaszają nasz organizm mięso i jego przetwory (zwłaszcza mięso wieprzowe), biała mąka i sporządzone z niej produkty, biały ryż, żółte sery, cukier i słodycze, a także sztuczne słodziki, sól, czarna herbata, kawa, kakao oraz czekolada. W mniejszym stopniu zakwaszające są ryby i jajka, płatki zbożowe, brązowy ryż, chleb żytni i makaron razowy, orzeszki ziemne oraz piwo. Kwasotwórcze w niewielkim stopniu są także twarogi, kasza gryczana, orzechy laskowe, orzechy nerkowca. Takie samo działanie mają potrawy smażone, rafinowane oleje, obrane ziemniaki, śliwki, soja czy groch. Zakwaszają organizm wszystkie napoje alkoholowe, papierosy, tytoń do fajek oraz leki. Zakwaszenie organizmu powoduje również stres.
Produkty zasadotwórcze
Odkwaszają, czyli alkalizują nasz organizm przede wszystkim świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe bez dodatku cukru, bakłażan, dynia, cukinia, ogórki, sałata liściasta, botwina, surowy szpinak, czarna rzodkiew, grzyby: prawdziwki i kurki, a także owoce: kiwi, arbuz, ananas, daktyle, figi i rodzynki. Zasadotwórcze są również buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, gotowany szpinak oraz dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado i dojrzałe winogrona. Do tej grupy należą także kalafior, cebula, roszponka, wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki i śliwki, migdały, zielona herbata, maślanka, oliwa z oliwek, wytrawne wino. Zasadowe są także: kasza jaglana i amarantus, dziki ryż, mąka orkiszowa, olej rzepakowy i lniany, kawa zbożowa, świeże mleko kozie, sól morska i sól himalajska, stewia i ksylitol (cukier brzozowy), miód od pszczelarza, woda z cytryną, jonizowana woda alkaliczna i mleko kobiece. Alkalizuje także umiarkowana aktywność fizyczna na świeżym powietrzu (na przykład marsze).