Advertising
Zakumaj.pl

Przekąska na przyjęcie – tarta ze szpinakiem

Opiekun artykułu: angi
Przekąska na przyjęcie – tarta ze szpinakiem

Przekąska na przyjęcie – tarta ze szpinakiem

Tarta to bardzo dobre danie zarówno na obiad, jak i na przyjęcie w rodzinnym lub przyjacielskim gronie. Można zrobić ją w różny sposób, przede wszystkim z różnorodnym nadzieniem. Popularnością cieszy się przede wszystkim tarta ze szpinakiem, na którą przepis przedstawiamy w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Poziom trudności

    Poziom trudności

    Wbrew pozorom przygotowanie dobrej tarty nie jest trudne. Wystarczy jedynie zebrać produkty niezbędne do ciasta oraz do nadzienia. Do ciasta potrzebne są:
    * 100 g mąki pszennej,
    * 100 g mąki krupczatki,
    * 125 g masła,
    * 1 jajko,
    * szczypta soli.
    Do przygotowania nadzienia potrzebne są:
    * 800 g szpinaku,
    * 300 g sera żółtego,
    * 200 g sera feta,
    * 50 ml śmietany,
    * 1 jajko,
    * 3 ząbki czosnku,
    * sól.
    Niezbędna jest również forma do tarty lub przynajmniej tortownica, jednak w formie do tarty danie przybierze ładniejszy kształt.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Mąkę przesypać na stolnicę. Posiekać do niej masło i dodać sól oraz jajko. Rozpocząć ugniatanie ciasta, które powinno przyjąć gładką, żółtawą konsystencję. Gdyby było za twarde, można dodać 2 łyżki wody, jeśli za miękkie, dosypać odrobinę mąki.Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji uformować z ciasta kulę i owinąć ją folią aluminiową. Włożyć na 30 minut do lodówki.

  • Etap drugi

    Po wyjęciu ciasta z lodówki należy rozwałkować je na grubość 3 mm. Przełożyć do formy posmarowanej masłem, docisnąć spód i boki, po czym odciąć nadmiar z krawędzi. Nakłuć spód widelcem, po czym włożyć formę na 15 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Szpinak wrzucić na patelnię. Może być zarówno świeży, jak i mrożony. Gdy wyparuje z niego cała woda, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, po czym wyłożyć papką dno upieczonej tarty.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Jajko roztrzepać w misce razem ze śmietaną oraz żółtym serem. Doprawić solą, po czym taką miksturą zalać szpinak. Ułożyć na wierzchu kilka kostek sera feta. Wsunąć do piekarnika i piec przez 30 – 35 minut, aż masa zapiecze się i przyrumieni z wierzchu.

Popularne tagi
  • kuchnia włoska
  • tatar z wędzonego łososia
  • dodatek do ciast
  • szpinak mrożony
  • skórka pomarańczowa
  • winogrona
  • stawy
  • olej rzepakowy
  • przepis na pasztet
  • tatar
  • jajka faszerowane
  • chipsy z buraków
  • magnez
  • czosnek w proszku
  • cebula czerwona
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising