Przepis na zapiekany makaron faszerowany szpinakiem
Przepis na zapiekany makaron faszerowany szpinakiem
Do niedawna mało kto przyrządzał makaron inaczej, jak tylko dodatek do zup. Jedynym bardzo popularnym daniem z makaronem było spaghetti, które często i chętnie zjadano w polskich domach. Kilkanaście lat temu nastąpił jednak prawdziwy boom na włoską kuchnię i na naszych stołach pojawia się coraz więcej dań inspirowanych właśnie tym słonecznym regionem Europy. Inspirowanych, bo nie zawsze wykorzystujemy prawdziwie włoskie przepis oraz produkty, czasem po prostu czynimy z makaronu, oliwy z oliwek oraz pomidorów podstawę dania, dodając do niego produkty pochodzące z zupełnie innych regionów niż Włochy. Poniżej znajdziesz właśnie takie danie inspirowane Italią. Jest ono łatwe w przygotowaniu i z pewnością urozmaici tydzień z typowymi mięsnymi daniami czy zupami.
Na 2 – 3 porcje:
Przygotowanie sosu
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i podsmażaj na niej jedną małą, bardzo drobno posiekaną cebulkę. Kiedy już się zeszkli, dodaj do niej jedną puszkę krojonych pomidorów i dopraw je solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Na koniec podsmażania dodaj również posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Przygotowanie farszu
Ponownie na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć na gorący tłuszcz szpinak (rozmrożony) i podsmażaj przez kilka minut na średnim ogniu, aż woda wyparuje całkowicie. Dodaj wtedy pieprz oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Odsmażaj razem całość przez kilka chwil, a potem dodaj pokrojony w drobną kostkę lub rozkruszony ser feta. Mieszając i na małym ogniu, smaż szpinak z serem aż do chwili, kiedy feta zacznie się rozpuszczać i pokryje cały szpinak. Wyłącz ogień i spróbuj farszu. W razie konieczności, dopraw go do smaku.
Gotowanie makaronu
Do tego przepisu potrzebne nam będą muszle, tak zwane Conchiglioni lub też Jumbo Shells. Jest to makaron właśnie w kształcie szelek, ale dużo większych niż te, których używamy jako dodatku do zup.Gotujemy je w taki sposób, jak to zaleca producent, jednakże pamiętając o tym, iż powinny wyjść nam one al dente, gdyż będą jeszcze zapiekane w piekarniku. Pilnuj więc dobrze czasu gotowania. Potem odcedź muszle i przelej je delikatnie zimną wodą, aby się nie rozwaliły.
Faszerowanie
Do każdej muszli ugotowanej al dente nakładaj farsz i upychaj go delikatnie. Następnie do naczynia żaroodpornego wlej sos i na nim układaj faszerowane muszle. Posyp je startym żółtym serem.
Pieczenie
Muszle zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Smacznego!