Jak upiec wspaniałe babeczki z wiśniami?
Jak upiec wspaniałe babeczki z wiśniami?
Sezon na wiśnie zbliża się wielkimi krokami i warto to wykorzystać. Zazwyczaj wykonuje się z nich kompot albo piecze ciasto, lecz warto zerwać z tradycją i upiec babeczki z wiśniami – małe, zgrabne, na które z chęcią skuszą się nawet osoby będące na diecie. Co więcej, słodkie babeczki są bardzo proste do wykonania.
Produkty potrzebne do babeczek
Wykonanie pysznych babeczek jest możliwe dopiero, gdy posiada się odpowiednie składniki. W związku z tym należy przygotować następujące elementy:
* 500 g wiśni,
* 270 g mąki pszennej,
* 200 g masła,
* 150 g cukru,
* 4 jajka,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka skórki z cytryny,
* sól.
Niezbędne są również papierowe albo silikonowe foremki (papilotki) do wypiekania babeczek. Można je zakupić w sklepach internetowych lub w supermarkecie.Krok pierwszy
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotowane wiśnie dokładnie umyć na sitku, przesuszyć. Pozbyć się pestek ze środka oraz zielonych ogonków i odłożyć owoce do późniejszego wykorzystania.
Krok drugi
Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski i zacząć ubijać, aż stanie się puszyste. Po osiągnięciu takiej konsystencji rozpocząć dodawanie cukru. Dodajemy stopniowo, nie cały naraz, bez przerwy mieszając. W następnej kolejności dodać cukier waniliowy, szczyptę soli oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Całość miksować, aż stanie się puszysta.
Krok trzeci
Rozpocząć dodawanie jajek. Jajka dodajemy pojedynczo, cały czas miksując. Po wymieszaniu ostatniego jajka również powoli, najlepiej po 1 – 2 łyżki, dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, aż do wykorzystania 250 g. Pozostałą część mąki wsypać do miski z wiśniami i obtoczyć w niej owoce.
Krok czwarty
Obleczone mąką wiśnie przełożyć do gotowego ciasta i ostrożnie zamieszać. Następnie do każdej z papilotek wkładać po 2 łyżki ciasta i układać foremki na blasze. Gdy wypełni się ją w całości, wsunąć do piekarnika i piec babeczki 20 minut. Po upieczeniu ostudzić. Można podawać je posypane cukrem pudrem albo ozdobione bitą śmietaną.