Przepis na bezmięsne gołąbki z grzybami
Przepis na bezmięsne gołąbki z grzybami
Gołąbki to jedna z najbardziej popularnych potraw na terenie Polski. Niewątpliwie może ona dla nas stanowić naszą dumę narodową, gdyż połączenie ryżu, mięsa mielonego oraz kapusty i pysznego sosu to prawdziwe niebo w gębie. Gołąbki można podawać w różnych wersjach, na przykład z sosem pomidorowym, z sosem pieczarkowym, gołąbki odwrócone, gołąbki zapiekane w piekarniku… i tak dalej, i tak dalej. Tak naprawdę każda gospodyni domowa ma swój własny, wypróbowany przepis na tę właśnie potrawę i trzyma się go, a potem przekazuje kolejnym pokoleniom. Jednak nie zawsze mamy ochotę, aby zjeść gołąbki w tej tradycyjnej, mięsnej formie. Czasem można z nimi poeksperymentować i stworzyć danie bezmięsne, nadające się chociażby na to, by podać je podczas wigilijnej kolacji. Zobacz koniecznie przepis na gołąbki z grzybami.
Moczenie i gotowanie grzybów
W tym przepisie będziemy korzystać z grzybów suszonych. Najpierw należy je namoczyć, najlepiej zostawić w wodzie na noc, a potem następnego dnia ugotować. Kiedy będą już miękkie, odcedź je, a potem bardzo drobno posiekaj lub jeśli chcesz, zmiel przez maszynkę.
Gotowanie ryżu
Kiedy będziesz gotować grzyby suszone, to możesz od razu ugotować również dwie torebki (200 gramów przed gotowaniem) ryżu. Ugotuj go zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (możesz trzymać dwie – trzy minuty krócej w wodzie, aby ryż był nieco al dente). Następnie, po ugotowaniu, odcedź ryż od wody, wyrzuć z torebek i odstaw do wystygnięcia.
Podsmażanie cebulki
Cebulę pokrój na bardzo drobną kostkę, a następnie wrzuć ją na rozgrzany tłuszcz (cienka warstwa, żeby cebula nie pływała w tłuszczu po podsmażeniu). Poczekaj kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli.
Przygotowanie farszu
Do miski wrzuć ryż, pokrojone i ugotowane grzyby suszone, a także podsmażoną cebulkę. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i spróbuj. Jeśli chcesz, możesz również użyć innych, ulubionych przypraw, które będą pasować do tego farszu.
Zawijanie gołąbków
Liście kapusty sparz w garnku. Następnie odetnij od nich delikatnie zgrubienia i nakładaj po łyżce farszu. Gołąbki zawijaj dowolną techniką, taką, jak stosujesz przy tradycyjnych gołąbkach. Gołąbki wstaw do garnka z osoloną wodą i gotuj na wolnym ogniu i pod przykryciem około 60 minut. Podawaj na ciepło, najlepiej z gęstym sosem grzybowym. Smacznego!