Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na dżem truskawkowy z dodatkiem miodu i cytryny

Opiekun artykułu: angi
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 2 godz.
Przepis na dżem truskawkowy z dodatkiem miodu i cytryny

Przepis na dżem truskawkowy z dodatkiem miodu i cytryny

Czerwiec to zdecydowanie ulubiony miesiąc wszystkich wielbicieli truskawek. Właśnie wtedy, przez te cztery cudowne tygodnie wstępu do pełnego lata oraz wakacyjnych dni, trwa sezon na te cudowne owoce. Truskawki warto jeść nie tylko dlatego, że są niskokaloryczne oraz bardzo smaczne. Przede wszystkim te owoce, które przecież uprawiamy na masową skalę w Polsce, zawierają w sobie więcej witaminy C niż cytrusy, które importujemy z daleka. Z truskawkami powinny zaprzyjaźnić się także wszystkie osoby, które borykają się z trądzikiem i niedoskonałościami skóry – maseczka z rozgniecionych truskawek korzystnie wpłynie na koloryt cery, a także na jej nawilżenie oraz poprawę elastyczności. Teraz chyba już nikt nie ma wątpliwości, iż truskawki warto spożywać również zimą pod postacią pysznego dżemu. Przepis znajdziesz poniżej.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

3 kilogramy truskawek

1 kilogram cukru (może być trochę mniej)

6 łyżek prawdziwego miodu

sok z 2 dużych cytryn

3 kilogramy truskawek 1 kilogram cukru (może być trochę mniej) 6 łyżek prawdziwego miodu sok z 2 dużych cytryn
  • Przygotowanie owoców

    Przygotowanie owoców

    Przygotowanie dżemu rozpocznij od dokładnego przebrania owoców. Czasem, gdy kupujemy je na targu, mogą zdarzyć się jakieś zgniłe bądź niedojrzałe. W trakcie tej selekcji odrywamy od każdej truskawki szypułkę. Kiedy zakończymy tę czynność, czas na umycie truskawek. Potem odstaw je na chwilę na durszlak, aby obeschły. Umyte i suche truskawki przekrój na pół lub na ćwiartki. Wrzuć je do czystej i głębokiej miski, a następnie zasyp połową przewidzianej porcji cukru. Teraz poczekaj około godziny (być może dłużej), aż owoce puszczą sok.

  • Gotowanie dżemu

    Gotowanie dżemu

    Truskawki wraz z sokiem przerzuć do garnka (lub garnków, jeśli przygotowujesz dużą porcję). Włącz ogień i pogotuj truskawki przez kilkanaście minut, a potem dodaj miód, sok z cytryny oraz resztę porcji cukru. Od tej chwili dżem wymaga gotowania jeszcze przez około godzinę – wtedy konsystencja powinna być już dobra. Jeśli nie, to możesz jeszcze trochę podgotować.

  • Przekładanie do słoików

    Domowe dżemy zawsze należy nakładać do słoików jeszcze ciepłe. Po nałożeniu dżemu zakręć szczelnie słoiki, a następnie odwróć je do góry dnem i przykryj ręcznikiem czy ściereczką. Pozostaw je tak do wystygnięcia, najlepiej na całą noc, a następnie przenieś do spiżarni lub piwnicy.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Dżem truskawkowy z posmakiem cytryny oraz miodu jest doskonałym dodatkiem do kanapek oraz naleśników zjadanych na śniadania zimą i jesienią. Smacznego!

Popularne tagi
  • święta wielkanocne
  • domowy dżem
  • obiad
  • sezam
  • sól
  • ziarna
  • pożywienie
  • produkty spożywcze
  • dieta
  • groszek zielony
  • śniadanie na zimno
  • kuchnia
  • dżem
  • pasta do chleba
  • oliwa z oliwek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising