Przepis na grillowane szaszłyki à la kebab
Przepis na grillowane szaszłyki à la kebab
Kebab (lub kebap, ponieważ obie formy tego słowa występują w polskiej pisowni, acz z tureckiego powinniśmy tę potrawę nazywać „kebap”) to danie pochodzące z kuchni tureckiej, które podbiło cały świat i teraz można kupić je w praktycznie każdym polskim mieście, czy to w restauracjach, barach szybkiej obsługi czy nawet przydrożnych budkach. Kebab, jaki my znamy, to nic innego jak charakterystyczna bułka (pita) wraz z mięsem (powinna być baranina, ale czasem podaje się także mięso drobiowe) oraz surówkami, świeżymi warzywami i dużą ilością sosu. Poniżej zaś znajdziesz grillową wariację na temat kebabu. Będzie to przepis na szaszłyki, które powinny smakować wszystkim wielbicielom tej tureckiej potrawy. Wykorzystamy do nich mięso z kurczaka, ponieważ jest ono w Polsce tanie oraz szeroko dostępne. Sezon na grilla możecie uznać za otwarty!
Przygotowanie marynaty do kurczaka
W pierwszym kroku należy przygotować marynatę do kurczaka. W tym celu przygotuj średniej wielkości miskę z przykryciem albo kawałkiem folii aluminiowej. Do miski dodaj około trzech łyżek oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju. Następnie dodaj do tłuszczu skórkę oraz sok z jednej cytryny. Pamiętaj, że jeśli wykorzystujemy skórkę z tego cytrusa, musimy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze, musisz sparzyć najpierw owoc, a po drugie, kiedy będziesz ścierała skórkę, uważaj na białą błonkę, ona jest gorzka i nie nadaje się do użycia. Wymieszaj oliwę z sokiem cytryny oraz skórką, a następnie dodaj dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz trzy łyżeczki przyprawy kebab. Marynatę wymieszaj dokładnie.
Przygotowanie kurczaka
Piersi z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a potem oczyść z błonek oraz kostek, jeśli jakieś pozostały. Teraz pokrój kurczaka w sporą kostkę i włóż do przygotowanej w poprzednim kroku marynaty. Wymieszaj kawałki mięsa dokładnie, by każdy z nich obtoczony był w przyprawach. Następnie przykryj miskę i włóż kurczaka do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przygotowanie warzyw i sera
Paprykę umyj, a cebule obierz. Następnie pozbądź się gniazd nasiennych z papryki i pokrój ją na duże kostki. Cebulę zaś pokrój na dość grube półksiężyce.
Ser feta pokrój w kostkę. Możesz to zrobić za pomocą nitki lub żyłki.
Układanie szaszłyka
Kiedy grill będzie się już powoli rozpalał, ty zacznij układać szaszłyk. Nadziej najpierw kawałek mięsa, potem papryki, cebuli, fety, znowu papryki, a potem rozpocznij po raz kolejny od mięsa. Kolejność tę powtórz jeszcze raz lub dwa, w zależności od tego, ile będziesz miała miejsca na wykałaczce.
Grillowanie
Szaszłyki połóż na wyczyszczony ruszt od grilla. Smaż je tym sposobem kilka albo kilkanaście minut, w zależności od tego, kiedy kurczak będzie gotowy. Po kilku minutach przewróć szaszłyki na drugą stronę.Możesz podawać je z grzankami z grilla, lekką sałatką, ostrym lub łagodnym sosem albo ketchupem. Smacznego!