Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na parówki smażone w panierce

Opiekun artykułu: martam
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Przepis na parówki smażone w panierce

Przepis na parówki smażone w panierce

W Polsce najbardziej popularnym śniadaniem są po prostu kanapki z masłem, żółtym serem czy szynką, czasami z dodatkiem jakichś warzyw. W niektórych domach zjada się chętnie także jajka, jajecznicę, omlety, naleśniki czy parówki. I właśnie te ostatnie będą bohaterkami poniższego przepisu. Najczęściej po prostu się je podgrzewa w rondelku lub w mikrofali, choć niektórzy preferują je na zimno, jako dodatek do przegryzania kanapek. Można jednak za pomocą parówek wyczarować nietuzinkowe śniadanie, które odmieni te nieco nudne w smaku kanapki w smaczne danie. Jak to zrobić? Wystarczy je otoczyć w panierce i usmażyć. Zobacz, jak to zrobić krok po kroku i już jutro uracz swoich najbliższych takim oryginalnym śniadaniem.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

8 parówek

8 małych i cienkich plasterków sera

bułka tarta (około 10 czubatych łyżek lub więcej)

papryka ostra i słodka

sól i pieprz

2 jajka

8 parówek 8 małych i cienkich plasterków sera bułka tarta (około 10 czubatych łyżek lub więcej) papryka ostra i słodka sól i pieprz 2 jajka
  • Przygotowanie parówek

    Po pierwsze, pamiętaj o tym, aby kupić odpowiednie parówki. Do tego przepisu najlepsze są te długie i cienkie, ale przede wszystkim nie zapomnij o tym, by parówki były bardzo dobre jakościowo. Sprawdź ich skład i poszukaj tych, które mają jak największą zawartość mięsa, a nie mięsa oddzielonego mechanicznie i innych dodatków. Tylko wtedy masz pewność, co jesz.Po drugie, kupione parówki obierz z folii, a następnie za pomocą małego nożyka natnij je wzdłuż. Chodzi o zrobienie dość głębokiego nacięcia – formy kieszonki. Zrób to jednak ostrożnie, aby nie uszkodzić parówki. Następnie w każdą z tych kieszonek włóż paseczek żółtego sera.

  • Przygotowanie panierki

    Do miski wsyp bułkę tartą. Dodaj do niej dwie łyżeczki papryki słodkiej mielonej oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Całość dopraw szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszaj. Panierka jest już gotowa.Jeśli chcesz, możesz zrobić inną wersję smakową panierki, na przykład z ziołami albo przyprawą do gyros. Możesz także dodać więcej ostrych przypraw.

  • Panierowanie

    W miseczce rozkłóć dwa jajka. Dodaj do nich odrobinę soli i pieprzu. Następnie maczaj każdą parówkę dokładnie w jajku, uważając, aby żółty ser nie wypadł z kieszonki. Następnie każdą z tych parówek obtocz również w panierce.Jeśli wolisz grube panierki, to wówczas jeszcze raz obtocz w jajku, a potem w bułce (będziesz potrzebował więcej panierki i jajek).

  • Smażenie

    Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kiedy będzie już gorący, to włóż na niego panierowane parówki. Smaż z obu stron, aż zrobią się złote i chrupiące.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Parówki podawaj na ciepło. Można je zjeść solo albo w towarzystwie ketchupu czy sosu serowego. Smacznego!

Popularne tagi
  • szaszłyki a’la kebab
  • brukselka
  • kulki dyniowe
  • sos jogurtowy
  • mięso
  • wędzony boczek
  • danie z grzybami
  • sposób na kulki dyniowe
  • menu
  • piekarnik
  • mleko
  • kuchnia
  • przepis na ryż z czosnkiem
  • parówki w cieście
  • warzywa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising