Przepis na parówki smażone w panierce
Przepis na parówki smażone w panierce
W Polsce najbardziej popularnym śniadaniem są po prostu kanapki z masłem, żółtym serem czy szynką, czasami z dodatkiem jakichś warzyw. W niektórych domach zjada się chętnie także jajka, jajecznicę, omlety, naleśniki czy parówki. I właśnie te ostatnie będą bohaterkami poniższego przepisu. Najczęściej po prostu się je podgrzewa w rondelku lub w mikrofali, choć niektórzy preferują je na zimno, jako dodatek do przegryzania kanapek. Można jednak za pomocą parówek wyczarować nietuzinkowe śniadanie, które odmieni te nieco nudne w smaku kanapki w smaczne danie. Jak to zrobić? Wystarczy je otoczyć w panierce i usmażyć. Zobacz, jak to zrobić krok po kroku i już jutro uracz swoich najbliższych takim oryginalnym śniadaniem.
Przygotowanie parówek
Po pierwsze, pamiętaj o tym, aby kupić odpowiednie parówki. Do tego przepisu najlepsze są te długie i cienkie, ale przede wszystkim nie zapomnij o tym, by parówki były bardzo dobre jakościowo. Sprawdź ich skład i poszukaj tych, które mają jak największą zawartość mięsa, a nie mięsa oddzielonego mechanicznie i innych dodatków. Tylko wtedy masz pewność, co jesz.Po drugie, kupione parówki obierz z folii, a następnie za pomocą małego nożyka natnij je wzdłuż. Chodzi o zrobienie dość głębokiego nacięcia – formy kieszonki. Zrób to jednak ostrożnie, aby nie uszkodzić parówki. Następnie w każdą z tych kieszonek włóż paseczek żółtego sera.
Przygotowanie panierki
Do miski wsyp bułkę tartą. Dodaj do niej dwie łyżeczki papryki słodkiej mielonej oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Całość dopraw szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszaj. Panierka jest już gotowa.Jeśli chcesz, możesz zrobić inną wersję smakową panierki, na przykład z ziołami albo przyprawą do gyros. Możesz także dodać więcej ostrych przypraw.
Panierowanie
W miseczce rozkłóć dwa jajka. Dodaj do nich odrobinę soli i pieprzu. Następnie maczaj każdą parówkę dokładnie w jajku, uważając, aby żółty ser nie wypadł z kieszonki. Następnie każdą z tych parówek obtocz również w panierce.Jeśli wolisz grube panierki, to wówczas jeszcze raz obtocz w jajku, a potem w bułce (będziesz potrzebował więcej panierki i jajek).
Smażenie
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kiedy będzie już gorący, to włóż na niego panierowane parówki. Smaż z obu stron, aż zrobią się złote i chrupiące.
Serwowanie
Parówki podawaj na ciepło. Można je zjeść solo albo w towarzystwie ketchupu czy sosu serowego. Smacznego!