Przepis na pasty kanapkowe z fety
Przepis na pasty kanapkowe z fety
Feta to ser, który powinien kojarzyć nam się z południowym regionem Europy, a mianowicie ze słonecznymi i aromatycznymi Bałkanami. To właśnie stamtąd pochodzi ten ser, który uwielbiamy za jego wyrazisty, solankowy posmak. Obecnie fetą można nazywać jedynie grecki wyrób, natomiast wszystkie sery, które kupujemy w polskich supermarketach, są jej podróbką i nazywają się „typu feta”. Rzecz jasna, nie mają one już takich walorów smakowych, co oryginalny wyrób, jednak są jego tańszymi zamiennikami, dlatego kusimy się, by po nie sięgać. Feta czy też sery typu feta to idealny dodatek do różnych potraw, do sałatek, składnik farszy, zwłaszcza zaś ze szpinakiem. Ale to także idealna baza do kanapkowych past. Poniżej znajdziesz kilka smacznych przepisów na takie właśnie pasty.
1 pasta:
2 pasta:
3 pasta:
Z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory oraz feta komponują się naprawdę genialnie. Ten duet może stanowić chociażby smaczne połączenie sałatkowe, ale może również stać się farszem dla pieczonych piersi z kurczaka. My w tym przepisie zrobimy z niego genialną pastę kanapkową. Pasta przygotowana z tych proporcji powinna starczyć ci na kilka dni, chyba że masz dużą rodzinę, która uwielbia takie połączenia smakowe.Do miski wrzuć ser feta i w miarę możliwości pokrusz go w rękach. Następnie pokrój około pięciu suszonych pomidorków na bardzo drobną kostkę. Wrzuć je do fety i całość wymieszaj widelcem, rozdrabniając przy tym jak najbardziej ser. Potem dodaj jeszcze łyżkę zalewy oliwnej, w której były pomidory. Wszystko razem wymieszaj, aż uzyskasz gładką pastę. Jeśli będzie ona za sucha, możesz jeszcze dodać trochę pomidorów z zalewy. Dodaj sporą ilość pieprzu lub dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smacznego!
Z tuńczykiem
Tuńczyk oraz feta to kolejny bardzo smaczny i udany duet, zwłaszcza jeśli towarzyszy mu pyszna i świeża bułka. Przygotowuje się ją równie szybko, co poprzednią i na pewno zadowoli podniebienie każdego, kto lubi słone i wyraźne smaki.Pół małej cebulki czerwonej pokrój bardzo drobno w kostkę. Tuńczyka odsącz zalewy i przerzuć go do miski, a potem nieco rozdrobnij widelcem. Dodaj posiekaną cebulkę oraz ser feta. Całość razem bardzo dokładnie wymieszaj, rozcierając widelcem ser. Na koniec dodaj dwie łyżki pikantnego ketchupu oraz dwie łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego. Wszystko razem wymieszaj i jeśli trzeba, dopraw pieprzem do smaku. Smacznego!
Z bazylią i czarnymi oliwkami
Ta pasta idealnie nadaje się na letnie wieczory jako dodatek do grzanek podawanych na przyjęciu w ogrodzie. Jest aromatyczna, łagodna w smaku, ale nasze kubki smakowe na pewno będą ją długo wspominać i za nią tęsknić.Ser feta rozdrobnij z odrobiną pieprzu oraz 1,5 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszaj ser tak długo, aż będzie gładki, bez żadnej grudki. Następnie dodaj do niego drobno posiekane czarne oliwki oraz bardzo drobno posiekaną świeżą bazylię. Całość dokładnie wymieszaj. Smacznego!