Smaczna i zdrowa pasta z soczewicy – jak ją przyrządzić?
Smaczna i zdrowa pasta z soczewicy – jak ją przyrządzić?
Obecnie do kuchni wracają rzeczy zapomniane oraz wchodzą nowości. Soczewica jest pomiędzy tymi trendami. Nie jest obca, jednak na tyle zapomniana, że dla wielu osób stanowi prawdziwą nowość. Można ją dodawać do zup, sałatek, jadać bez dodatków, wrzucać do chleba, korzystając z pozytywnego wpływu na organizm. Ciekawym sposobem podania soczewicy jest również pasta, świetna przede wszystkim jako dodatek do pieczywa pełnoziarnistego oraz świeżych bułek. Przekonaj się sama.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby uzyskać pyszną pastę na kanapki, którą można zjadać na śniadanie i na kolację, trzeba zaopatrzyć się w następujące produkty:
* 1/2 szklanki soczewicy czerwonej,
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
* 1 łyżka masła,
* cebula,
* marchewka,
* 1/2 pęczka pietruszki,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Soczewicę przełożyć do garnka, zalać wodą i osolić. Następnie gotować 15 – 20 minut, aż soczewica będzie bardzo miękka. Twarda zepsuje smak pasty, która nie będzie tak przyjemna w jedzeniu, jak miękka i puszysta.
Krok drugi
Cebulę obrać z łupinki. Pokroić na małe kawałki. Masło roztopić na patelni i zeszklić na nim cebulkę, uważając, żeby nie doszło do jej przypalenia.W czasie kiedy cebula będzie na patelni, obrać ze skórki marchewkę, po czym zetrzeć ją na tarce o średnich oczkach. Dodać do cebuli i wszystko dokładnie wymieszać.
Krok trzeci
Soczewicę odsączyć. Przełożyć do miski i dodać do niej cebulę wraz z marchewką. Doprawić solą, pieprzem, posiekaną pietruszką oraz koncentratem. Całość zmiksować przy użyciu blendera, aż uzyska się gładką pastę.Od razu po przygotowaniu można smarować nią świeże pieczywo. Niezjedzoną pastę przykryć folią aluminiową i przechowywać w lodówce.