Smaczny i orzeźwiający napój miętowy
Smaczny i orzeźwiający napój miętowy
Wiosną oraz latem niezbędne są napoje, które pomagają orzeźwić ciało. Można kupić wiele gotowych rodzajów, jednak nic nie zastąpi domowego napoju miętowego. Jego szczególne działanie sprawia, że ciało od razu ochłodzi się, przy jednoczesnych doznaniach smakowych. Napój można wykonać zarówno z samej mięty i wody, jak i z licznymi dodatkami podkreślającymi jego smak.
Napój miętowo-cytrynowy
Popularne i bardzo dobre połączenie to mięta i cytryna. Przygotowanie takiego napoju wymaga następujących składników:
* 2 l wody mineralnej niegazowanej,
* 1 garść liści mięty (świeżych),
* 2 cytryny,
* kostki lodu,
* 1 łyżka miodu lub cukru (opcjonalnie).
Można również zaopatrzyć się w dzbanek i wysokie szklanki albo butelki, do których zostanie przelany napój.Przygotowanie napoju
Obie cytryny należy dokładnie umyć oraz sparzyć gorącą wodą. Nieobraną cytrynę trzeba pokroić na cienkie paski, po czym wrzucić ją do wcześniej przygotowanego dzbanka. Zalać wodą mineralną i do obu składników dodać wyciśnięty sok z drugiej cytryny. Następnie do wody trzeba wrzucić liście mięty. Zamieszać całość. Jeśli dodaje się cukier lub miód dla osłodzenia napoju, należy mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Schłodzić w lodówce, a przed podaniem dodać 3 – 4 kostki lodu.
Napój miętowo-imbirowy
Dobrym dodatkiem do mięty jest również imbir, który tak samo jak mięta orzeźwia oraz pomaga ciału zachować zdrowie. Przygotowanie takiej mieszanki wymaga podanych poniżej składników:
* 2 cm korzenia imbiru,
* 3 łyżki miodu,
* 1/2 cytryny,
* 1/2 szklanki ciepłej wody,
* 1 l wody mineralnej niegazowanej,
* 1 garść świeżej mięty.
Dodatkowo trzeba przygotować dzbanek, w którym będzie można łączyć składniki.Przyrządzenie napoju
Do miski lub garnka włożyć miód. Korzeń imbiru obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę do czosnku prosto do miodu. Zalać całość ciepłą wodą, dodać sok wyciśnięty z cytryny i mieszać do momentu rozpuszczenia się miodu. Odstawić na moment. W tym czasie wsypać do dzbanka liście mięty, następnie zalać wywarem imbirowym. Odczekać 5 minut i odcedzić. Napar ponownie wlać do naczynia i zalać wodą mineralną. Wstawić na 30 minut do lodówki. Podawać z kostkami lodu.