Przepis na pyszny syrop truskawkowy
Przepis na pyszny syrop truskawkowy
Nieodłącznym elementem lata jest w Polsce widok ludzi, którzy wracają ze straganu z kobiałką pełną krwistoczerwonych, aromatycznych owoców, które aż proszą się o to, by je zjeść. Te owoce to oczywiście truskawki, które są u nas szczególnie uwielbiane i w trakcie sezonu jest na nie naprawdę wielki szał. Najsmaczniejsze są te dojrzałe, świeże truskawki o pełnym kolorze, które najsmaczniejszą są chyba bez żadnych dodatków. Wystarczy opłukać, ewentualnie dodać odrobinę cukru i można pałaszować. Niestety, truskawki mają tę cechę, że dość szybko się psują i właściwie już na drugi dzień stają się rozmiękłe i niesmaczne. Spokojna głowa, nie musisz ich wyrzucać do kosza. Zrobimy z nich pyszny syrop, który z powodzeniem wykorzystasz do polania lodów czy naleśników, albo po prostu jako dodatek do chłodnej wody. Do dzieła!
Umyj truskawki
Do zrobienia syropu idealnie nadadzą się mocno dojrzałe truskawki, które zawierają w sobie bardzo dużo gęstego i co najważniejsze, słodkiego soku. Mogą one być delikatnie miękkie, lecz zachowaj tutaj ostrożność, bowiem niektóre mogą być już lekko zgniłe, przez co będą bardzo cierpkie i gorzkie. Wyeliminuj zgniłe truskawki bardzo dokładnie, gdyż jedna wrzucona do syropu może zniweczyć cały misterny plan i zepsuć smak naszego syropu. Po umyciu truskawek oderwij zielone szypułki i pokrój owoce na drobną kostkę.
Zagotuj wodę
Dalsza część pracy będzie przebiegała podobnie, jak chyba w każdym przypadku robienia syropu. Weź rondelek, wlej do niego wodę, a gdy ta już zrobi się ciepła, wsyp do środka cukier. Gotuj tak długo, aż cukier się całkiem rozpuści. Dodaj do rondelka przygotowane wcześniej truskawki i zagotuj. Nie zapomnij o soku, który pozostał na desce po krojeniu truskawek i całość wlej do rondelka, aby nie zmarnowała się ani kropla.
Gotuj na małym ogniu
Gdy mikstura już się zagotuje, zmniejsz ogień i powoli gotuj przez około 20 minut – do czasu, aż truskawki całkowicie się rozpuszczą w gorącej wodzie. Całość musi zrobić się gęsta, bowiem w innym przypadku nie będzie syropem, a jedynie przesłodzonym sokiem. Nie zapomnij co jakiś czas mieszać, aby nic się nie przypaliło. Przezorny zawsze ubezpieczony. Po określonym czasie nasz syrop będzie niemal gotowy. Jeśli zauważysz, że zrobił się gęsty, możesz wyłączyć palnik i przejść do następnego kroku.
Przecedź syrop
Aby w naszym syropie nie pływały żadne strzępki truskawek, które są bardzo nieestetyczne i niesmaczne, przecedź wszystko przez drobne sitko i zbierz cały szlam z syropu. Gotowy syrop przelej do szklanej butelki lub słoiczka.