Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na zupę gulaszową

Opiekun artykułu: getlerek
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 2 godz.
Przepis na zupę gulaszową

Przepis na zupę gulaszową

Zupa gulaszowa to danie, które powinno kojarzyć nam się z Węgrami. To właśnie w tym kraju taki rodzaj zupy jest niezwykle popularny i chętnie się ją przyrządza, oczywiście z dodatkiem papryki. Jest to idealna potrawa na polskie jesienne oraz zimowe popołudnia, kiedy nasze organizmy potrzebują sytego, treściwego oraz gorącego posiłku. Jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś takiej zupy, koniecznie spróbuj.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

500 g mięsa wołowego

1,5 litra wody

½ średniego selera

1 duża marchewka

1 pietruszka

2 papryki czerwone

1 duża cebula biała lub czerwona

2 małe pomidory

3 ząbki czosnku

1 łyżka papryki słodkiej

pół łyżeczki papryki ostrej

pół łyżeczki kminku

3 liście laurowe

4 średnie ziemniaki

2 łyżki smalcu

sól i pieprz

500 g mięsa wołowego 1,5 litra wody ½ średniego selera 1 duża marchewka 1 pietruszka 2 papryki czerwone 1 duża cebula biała lub czerwona 2 małe pomidory 3 ząbki czosnku 1 łyżka papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki kminku 3 liście laurowe 4 średnie ziemniaki 2 łyżki smalcu sól i pieprz
  • Przygotowanie składników

    Składników w zupie gulaszowej jest całkiem sporo, więc warto, abyś najpierw sobie je wszystkie przygotowała. Zacznijmy od mięsa wołowego. Musisz pokroić je na małe kawałki, które szybko zrobią się miękkie i dobre do jedzenia. Następnie obierz oraz pokrój w drobną kotkę cebulę, seler, pietruszkę i marchew. Kolejną i najważniejszą rzeczą w kuchni węgierskiej jest papryka. Pozbaw ją gniazd nasiennych, a następnie pokrój. To samo należy zrobić z obranym pomidorem. Czosnek jedynie obierz – będziesz go potem przeciskać przez praskę.

  • Smażenie

    Zupa gulaszowa jest typową potrawą jednogarnkową, dlatego smażenie mięsa oraz pozostałych składników będzie odbywać się w tym samym naczyniu, co gotowanie. Postaw garnek na ogniu i wrzuć do niego dwie łyżki smalcu. Tego tłuszczu nie można zamienić na żaden inny – jest integralnym składnikiem węgierskiej zupy. Po chwili wrzuć na smalec cebulę, pietruszkę, seler, marchewkę oraz mięso. Wszystko ze sobą smaż przez około 15 minut. Kiedy te składniki już się podsmażą i zmiękną, dopraw je papryką słodką, papryką ostrą, kminkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażaj jeszcze przez chwilę, a następnie dodaj paprykę oraz pomidory. Wymieszaj wszystko razem.

  • Gotowanie

    Gotowanie

    Dopiero teraz przejdziemy do gotowania. Do garnka wlej 1,5 litra wody, dodaj liście laurowe oraz odrobinę pieprzu i soli. Zupa powinna gotować się co najmniej przez godzinę.

  • Ziemniaki

    Kiedy już minie godzina, obierz ziemniaki oraz pokrój je w drobną kostkę. Dołóż je do zupy i gotuj ją przez następne 20 – 30 minut, aż do miękkości ziemniaków. Po upłynięciu tego czasu spróbuj zupy i dopraw ją wedle twojego gustu solą oraz pieprzem.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Zupę serwuj w małych kociołkach lub miskach. Możesz posypać ją natką pietruszki. Jest treściwa, wiec spokojnie może służyć za pierwsze oraz drugie danie. Smacznego!

Popularne tagi
  • główne danie
  • zupa z kurczakiem
  • mleko
  • krem marchewkowy
  • zupa kremowa
  • zupa z bananów
  • przepis
  • zupa cebulowa z pomidorami
  • groszek
  • liść laurowy
  • zupa z soczewicy z boczkiem
  • kalafior
  • ziemniak
  • cukinia
  • ocet winy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising