Jesienna zupa marchewkowa z imbirem
Jesienna zupa marchewkowa z imbirem
Nawet jeśli jesień jest słoneczna i przyjemna, temperatura spada i coraz częściej marzy się o czymś rozgrzewającym na obiad. Popijanie herbaty to miła perspektywa, przynosząca ukojenie ciału, lecz znacznie lepiej sprawdza się wypełnienie żołądka czymś konkretnym oraz bardzo ciepłym. Może tym być zupa z dodatkiem imbiru. Poniżej przedstawiamy, jak ją wykonać.
Niezbędne składniki
Wykonanie zupy nie jest trudne, jednak konieczne jest użycie do jej przygotowania świeżych i dobrych jakościowo produktów, wśród których znajdą się:
* 250 g marchwi,
* 300 ml bulionu,
* 60 ml śmietany 18%,
* 1 pietruszka,
* 1 cebula,
* 1 łyżeczka startego imbiru,
* 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
* 2 łyżki masła,
* pieprz,
* sól,
* 2 kromki chleba (opcjonalnie).Krok pierwszy
Masło przełożyć do garnka i zacząć roztapiać. Cebulę obrać z łupinek i posiekać na drobne kawałki. Gdy masło przybierze formę płynną, wrzucić cebulę i zeszklić ją, uważając, żeby nie przypiekła się ani nie stała się mocno brązowa.
Krok drugi
Marchewki umyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Po podsmażeniu cebuli dodać do niej kawałki marchewki. Korzeń pietruszki również obrać i pokroić. Natkę zostawić do późniejszego wykorzystania, natomiast kawałki pietruszki wrzucić do garnka. Gotować całość pod przykryciem przez 15 minut. Warzywa powinny stać się miękkie.
Krok trzeci
Do miękkich warzyw wlać bulion, dodać skórkę pomarańczową i imbir starty na tarce o niewielkich oczkach. Jeżeli nie jest się wielbicielem skórki pomarańczowej (nie każdy ją lubi), zamiast niej można dodać do zupy 1 łyżkę soku pomarańczowego. Całość doprowadzić do wrzenia, przykryć garnek i pozostawić na średnim ogniu przez 30 minut.
Krok czwarty
Gorącą zupę zdjąć z kuchenki. Przelać zawartość garnka do miksera, zmiksować do powstania gładkiej masy, po czym ponownie przelać do garnka i znów podgrzewać. Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 5 minut. Z kromek chleba można przygotować grzanki, jednak nie jest to konieczne.Bardzo ciepłą zupę przelewać do misek. Posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!