Triki przydatne dla każdej pani domu
Triki przydatne dla każdej pani domu
Gotowanie bywa trudną sztuką, zwłaszcza dla początkujących. Często chce się osiągnąć ideał, niczym szefowie kuchni z programów telewizyjnych, jednak nie wszystko wychodzi. Jednak nic straconego. Próbowanie i wytrwałość przynoszą efekty, które warto połączyć z przydatnymi trikami, które powinna znać każda pani domu.
Sól w grudkach
Sól, która zbija się w grudki, nie musi być problemem. Żeby uniknąć takiego efektu, należy wrzucić do środka 1 łyżeczkę ryżu. Wchłonie ona wilgoć i sól będzie w idealnym stanie.
Na ratunek zupie
Nawet najlepsza gospodyni może przesolić zupę. Nie trzeba wtedy panikować, można ją uratować. Wystarczy wrzucić do zupy 1 obranego ziemniaka. Wchłonie on nadmiar soli i zupa nadal będzie jadalna.
Dbanie o cytrusy
Częstym błędem jest wsadzanie do lodówki cytrusów i pomidorów. Lepiej zostawić je poza lodówką, ponieważ na dłużej zachowują swoją świeżość, smak i aromat. Trzeba także pamiętać, że lepiej nie myć owoców i warzyw przed włożeniem ich do lodówki, ponieważ szybciej się psują.
Zaplamione pojemniki
Czyste, ładne pojemniki, zabrudzone od soku owocowego to zmora niejednej pan domu. Można tego uniknąć, jeżeli przed włożeniem jedzenia nasmaruje się je odrobiną oliwy. Dzięki temu nawet plamy z pomidorów nie osiądą na plastiku.
Czyszczenie patelni
Przypalona patelnia to zmora każdej kuchni, która przytrafia się niezwykle często. Gdy do tego dojdzie, wystarczy nalać na patelnię 2 – 3 krople płynu do mycia naczyń i zalać wodą. Następnie postawić na gazie. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić tak na 2 minuty. Po spaleniźnie nie pozostanie żaden ślad.
Sposób na mole
Mole pojawiające się w kuchni to uciążliwy problem. Można ich jednak uniknąć i to bez konieczności kupowania środków chemicznych. Wystarczy do lubianych przez mole produktów: cukru, mąki, kaszy manny włożyć 2 – 3 liście laurowe. Mole nie lubią ich zapachu, więc nie będą chętne do buszowania po szafkach.
Opanuj bulgotanie
Bulgocząca, gotująca się woda z ziemniakami, bulgocząca zupa, brudząca kuchenkę. Można to opanować. Wystarczy jedynie położyć drewnianą łyżkę w poprzek garnka. Wrzenie i kapanie opanowane.