Advertising
Zakumaj.pl

Pyszna i lekka babka biszkoptowa

Opiekun artykułu: mattek
Pyszna i lekka babka biszkoptowa

Pyszna i lekka babka biszkoptowa

Babka i biszkopt w jednym to bardzo smaczne połączenie. Warto wykorzystać je w czasie nadchodzących świąt wielkanocnych i uraczyć siebie, domowników i gości pyszną babką biszkoptową. Jest lekka, puszysta, a do tego dobrze smakuje zarówno z lukrem, jak i cukrem pudrem.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Babka biszkoptowa jest równie delikatna jak zwykły biszkopt, dlatego trzeba zadbać o składniki. Powinny być świeże i w temperaturze pokojowej. Należą do nich:
    * 8 łyżek mąki,
    * 8 łyżek cukru,
    * 8 łyżek oleju,
    * 4 jajka,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego.
    Dodatkowo warto przygotować formę do pieczenia – typową do babki lub prostokątną. W jednej i drugiej wyjdzie tak samo smaczna.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Do miski wbić całe jajka, dodać cukier oraz cukier waniliowy oraz zacząć ucierać. Można mikserem lub kulą do ucierania. Im bardziej puszysta masa, tym lepiej, dlatego na jej ucieranie warto poświęcić więcej czasu. Gdy cukier będzie już całkiem niewidoczny i zaczną pojawiać się drobne pęcherzyki powietrza, można przejść do kolejnego etapu.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia w osobnej misce lub w dużym kubku. Następnie powoli dodawać do masy jajecznej, na przemian z łyżkami oleju. Po dodaniu 1 łyżki mąki zamieszać, dodać 1 łyżkę oleju, zamieszać i tak do wykorzystania w całości obu składników.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po znalezieniu się wszystkich składników w jednej misce można przejść do dokładnego miksowania. Jeżeli wcześniej używało się kuli do ucierania albo łyżki, teraz warto wykorzystać mikser, dzięki czemu łatwiej będzie połączyć wszystkie składniki w jedną całość.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Formę do pieczenia ciasta posmarować masłem albo margaryną, oprószyć mąką albo bułką tartą i przelać do niej masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i włożyć formę. Babkę piec 40 – 45 minut, a po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić ją tak na 10 minut. Dopiero wtedy wyjąć, całkowicie wystudzić, posypać cukrem pudrem i podawać. Najlepiej smakuje w towarzystwie herbaty z cytryną.

Popularne tagi
  • składniki babki
  • jajko faszerowane
  • sernik wielkanocny
  • cukier waniliowy
  • ocet winny
  • wiórki kokosowe
  • przygotowanie wydmuszek
  • kiełki
  • pieczarki
  • sposób na lukier królewski
  • święto
  • czekoladowe jajko
  • przygotowanie sernika z kokosem
  • faszerowane jajka
  • wędlina
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising