Pyszna sałatka owocowa z makaronem – jak ją zrobić?
Pyszna sałatka owocowa z makaronem – jak ją zrobić?
Sałatka owocowa nie wydaje się nowatorskim daniem, jednak sałatka owocowa z makaronem to już coś innego. Można ją podać zarówno na obiad, jak i na podwieczorek lub kolację, jako sycącą potrawę o walorach zdrowotnych i dietetycznych. Gdy tylko ma się pod ręką zbędne owoce, nie należy się wahać, tylko skorzystać z przepisu na dobrą sałatkę.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie sałatki nie nastręcza wielkich trudności, dlatego potrawa jest uznawana nie tylko za smaczną, lecz również za szybką. Potrzebne są następujące składniki:
* 200 g makaronu świderki,
* 50 g rodzynek,
* 50 g brzoskwini,
* 3 plastry ananasa,
* 1 pomarańcza,
* sok z cytryny,
* cukier puder.Pierwszy krok
Do średniego garnka nalać zimnej wody. Dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę oleju i zagotować. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucić makaron. Gotować przez 10 – 15 minut, po czym odcedzić na sitku i przelać zimną wodą, żeby makaron nie sklejał się.
Drugi krok
Plasterki ananasa pokroić na kawałki. Pomarańczę obrać ze skórki i również podzielić na mniejsze części. Brzoskwinię, jeśli jest świeża, obrać ze skórki, a jeżeli z puszki, tylko pokroić na takie same kawałki jak ananasa.
Trzeci krok
Ostudzony już makaron przełożyć do miski. Dodać wszystkie owoce, rodzynki oraz skropić sokiem z cytryny, najlepiej świeżo wyciśniętym. Posypać całość cukrem pudrem i wymieszać delikatnie dwoma łyżkami.Przed podaniem można schłodzić sałatkę w lodówce przez 10 – 15 minut. Podawać w salaterkach. Smacznego!