Advertising
Zakumaj.pl

Pyszne marynowane marchewki – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: werealia
Pyszne marynowane marchewki – jak je przyrządzić?

Pyszne marynowane marchewki – jak je przyrządzić?

Jesteś wielbicielem marchewek, ale kojarzą ci się głównie z surówkami do obiadu? W takim razie z pewnością ucieszysz się, że marchewka to warzywo, które można przyrządzić w bardzo kreatywne sposoby. Jednym z nich jest marynowanie marchewek, aby później podjadać je zarówno do obiadu, jak i jako zdrową przekąskę zamiast słodkości. Jeśli nie wiesz jak wykonać taką przekąskę, z chęcią podpowiemy.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Jak zawsze przed przystąpieniem do działań kulinarnych niezbędne jest przygotowanie odpowiednich składników, najlepiej świeżych. Chcąc otrzymać marynowane marchewki, trzeba przygotować:
    * 2 kg marchewki,
    * 2 cebule,
    * 2 liście laurowe,
    * 8 ziaren ziela angielskiego,
    * 4 łyżki cukru,
    * 2 łyżeczki gorczycy,
    * 1 łyżeczkę soli,
    * 3 szklanki wody,
    * 250 ml octu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na początku należy przygotować marynatę, która będzie podstawą dobrego smaku marynowanych marchewek. Do garnka średniej wielkości przelać wodę i ocet. Dosypać cukier, gorczycę i zamieszać. Postawić garnek na piecu, na średnim ogniu.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wrzucić do wody również ziarenka ziela angielskiego oraz sól. Wymieszać i pozostawić do zagotowania się całości.W tym czasie przygotować marchewkę oraz cebulę. Marchewki umyć i obrać ze skórki. Jeśli są malutkie, można marynować je w całości, jeżeli większe, pokroić w plasterki. Cebule pozbawić łupinki i pokroić w tzw. piórka.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Marchewkę i cebule ułożyć w wyparzonych słoikach, po czym zalać gotową marynatą. Zakręcić słoiki, a następnie ułożyć je w dużym garnku, zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować przez 20 – 25 minut od momentu zagotowania.Przechowywać w spiżarni albo w chłodnej szafce i używać, kiedy tylko będzie się miało ochotę na coś smacznego i zdrowego jednocześnie.

Popularne tagi
  • ciasto francuskie
  • napój
  • przepis na kotlety mielone
  • smażenie
  • galaretka truskawkowa
  • przygotowanie budyniu
  • gospodyni domowa
  • porady kulinarne dla początkujących
  • śmietanka 30%
  • sałatka z awokado
  • przepis na placek ze szpinakiem
  • potrawy smażone
  • tradycja
  • tymianek
  • mięta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising