Pyszne marynowane marchewki – jak je przyrządzić?
Pyszne marynowane marchewki – jak je przyrządzić?
Jesteś wielbicielem marchewek, ale kojarzą ci się głównie z surówkami do obiadu? W takim razie z pewnością ucieszysz się, że marchewka to warzywo, które można przyrządzić w bardzo kreatywne sposoby. Jednym z nich jest marynowanie marchewek, aby później podjadać je zarówno do obiadu, jak i jako zdrową przekąskę zamiast słodkości. Jeśli nie wiesz jak wykonać taką przekąskę, z chęcią podpowiemy.
Jakich składników potrzeba?
Jak zawsze przed przystąpieniem do działań kulinarnych niezbędne jest przygotowanie odpowiednich składników, najlepiej świeżych. Chcąc otrzymać marynowane marchewki, trzeba przygotować:
* 2 kg marchewki,
* 2 cebule,
* 2 liście laurowe,
* 8 ziaren ziela angielskiego,
* 4 łyżki cukru,
* 2 łyżeczki gorczycy,
* 1 łyżeczkę soli,
* 3 szklanki wody,
* 250 ml octu.Krok pierwszy
Na początku należy przygotować marynatę, która będzie podstawą dobrego smaku marynowanych marchewek. Do garnka średniej wielkości przelać wodę i ocet. Dosypać cukier, gorczycę i zamieszać. Postawić garnek na piecu, na średnim ogniu.
Krok drugi
Wrzucić do wody również ziarenka ziela angielskiego oraz sól. Wymieszać i pozostawić do zagotowania się całości.W tym czasie przygotować marchewkę oraz cebulę. Marchewki umyć i obrać ze skórki. Jeśli są malutkie, można marynować je w całości, jeżeli większe, pokroić w plasterki. Cebule pozbawić łupinki i pokroić w tzw. piórka.
Krok trzeci
Marchewkę i cebule ułożyć w wyparzonych słoikach, po czym zalać gotową marynatą. Zakręcić słoiki, a następnie ułożyć je w dużym garnku, zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować przez 20 – 25 minut od momentu zagotowania.Przechowywać w spiżarni albo w chłodnej szafce i używać, kiedy tylko będzie się miało ochotę na coś smacznego i zdrowego jednocześnie.