Co to jest blanszowanie warzyw?
Co to jest blanszowanie warzyw?
Jedna z form obróbki cieplnej, bo tym właśnie jest blanszowanie, która nie pozwala na utratę wartości poddawanych jej produktów. Pomimo krótkiego czasu blanszowania z produktu wyeliminowane zostają wszelkie bakterie i zarazki przy niewielkiej utracie witaminy C, związków mineralnych i białka. Wobec powyższego blanszowanie uznaje się za najzdrowszą metodę obróbki cieplnej żywności.
Co blanszujemy?
Przede wszystkim blanszuje się warzywa i owoce. Dzięki tej metodzie warzywa są jedynie podgotowane, a zatem wolne od bakterii, ponadto zachowują swój kolor, chrupkość i smak. Z blanszowanych warzyw i owoców łatwiej usuwa się skórkę, możesz zatem stosować tę metodę, by obrać ze skórki pomidory, śliwki, brzoskwinie, nektarynki, a także orzechy. Owoce i warzywa blanszuje się również przed zamrożeniem, by dłużej zachowały swoją przydatność. Ten zabieg kuchenny można wykorzystać przy mrożeniu mięsa i ryb. Metodzie tej poddaje się także kapustę, by łatwiej można było rozdzielić jej liście.
Jak blanszować?
Warzywa wrzuca się do dużej ilości wrzącej wody. Następnie wykłada na sitko i przelewa bieżącą zimną wodą. Istotne jest to, by blanszowana żywność pozostawała tyle samo czasu we wrzątku, co w zimnej wodzie, jednak nie więcej niż 5 minut. Wrzątek można lekko posolić, warzywa pozostaną wówczas w niezmienionym kolorze. Drugim sposobem na blanszowanie jest poddawanie warzyw podgrzewaniu na parze.
Co zyskujemy dzięki blanszowaniu?
Główną zaletą blanszowania warzyw i owoców jest to, że można je spożywać tuż po tej obróbce. Nie są surowe i nie ma ryzyka pozostawania w nich bakterii. W przypadku mięsa i ryb blanszowanie sprawi, że poddane dalej smażeniu czy pieczeniu nie wchłoną tyle tłuszczu, co bez tego zabiegu. Dzięki blanszowaniu pozbędziesz się także gorzkiego smaku niektórych warzyw.
Jaki jest czas blanszowania?
Im twardsze warzywo, tym czas blanszowania jest dłuższy. Nie przekracza on jednak w żadnym przypadku 5 minut. Kolejna zasada to taka, że im młodsze warzywo jest poddawane blanszowaniu, tym jego czas musi być krótszy.
Uciekajmy do zdrowych metod
Dzięki blanszowaniu 5 porcji warzyw dziennie zalecanych do spożycia według piramidy zdrowego żywienia bez problemu szybko i zdrowo przygotujemy. Z warzyw można przyrządzić dla odmiany pyszne piure warzywne, które smakuje nawet najmłodszym wybrednym buziom.