Advertising
Zakumaj.pl

Pyszne spaghetti z krewetkami

Opiekun artykułu: izabellar
Pyszne spaghetti z krewetkami

Pyszne spaghetti z krewetkami

Najpopularniejsza wersja spaghetti to danie z sosem pomidorowym lub z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Jednak warto odejść od tradycji, zwłaszcza jeżeli lubi się owoce morza. Spaghetti z krewetkami może stać się dobrym obiadem albo idealnym daniem na romantyczną kolację, w końcu owoce morza to silne afrodyzjaki, polecane każdej parze.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania dania potrzebne są odpowiednie składniki. Szczególnie trzeba zadbać o świeżość i jakość krewetek, żeby przypadkiem nie doszło do zatrucia pokarmowego. Niezbędnymi składnikami są:
    * 250 g krewetek mrożonych,
    * 1 paczka makaronu spaghetti,
    * 1 cytryna,
    * 4 łyżki oliwy z oliwek,
    * 2 ząbki czosnku,
    * bazylia,
    * rozmaryn,
    * chili mielone,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do miski wycisnąć sok z 1/2 cytryny. Najlepiej robić to przy pomocy wyciskarki do soku. Dzięki temu będzie go więcej niż z wyciskania ręcznego. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do soku cytrynowego. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać całość.

  • Krok drugi

    Zamrożone krewetki rozmrozić. Gdy będą już odpowiednio miękkie, posypać je pieprzem i solą, przełożyć do przygotowanej wcześnie marynaty i zamieszać tak, żeby każda krewetka była polana miksturą. Miskę zasłonić szczelnie folią aluminiową. Włożyć do lodówki na 15 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W dużym garnku zagotować wodę. Posolić ją 1 łyżeczką soli i dodać 1 łyżkę oliwy. Gdy zacznie wrzeć, wrzucić makaron – całą paczkę lub część, w zależności od liczby osób, dla których przygotowywane jest danie.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, po czym wrzucić na nią nasączone marynatą krewetki. Przypiekać na dużym ogniu przez 5 minut. Dodać pozostałą w misce marynatę oraz przygotowane przyprawy: pieprz, bazylię, chili, rozmaryn.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Do krewetek z przyprawami wrzucić ugotowany makaron. Wszystko wymieszać i pozwolić, żeby podgrzewało się przez 3 – 5 minut.Podawać zaraz po przygotowaniu, jeszcze gorące. Można ozdobić świeżą bazylią.

Popularne tagi
  • wołowina
  • kluski okrągłe
  • bazylia
  • cedzak
  • przepis na makaron z sosem orzechowo-kokosowym
  • bakłażan
  • parówki
  • makaron z suszonymi pomidorami
  • mięso
  • potrawa
  • przepis na kluski
  • krem z orzechów
  • papryczka chili
  • danie
  • kukurydza w puszce
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising