Pyszne spaghetti z krewetkami
Pyszne spaghetti z krewetkami
Najpopularniejsza wersja spaghetti to danie z sosem pomidorowym lub z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Jednak warto odejść od tradycji, zwłaszcza jeżeli lubi się owoce morza. Spaghetti z krewetkami może stać się dobrym obiadem albo idealnym daniem na romantyczną kolację, w końcu owoce morza to silne afrodyzjaki, polecane każdej parze.
Potrzebne składniki
Do wykonania dania potrzebne są odpowiednie składniki. Szczególnie trzeba zadbać o świeżość i jakość krewetek, żeby przypadkiem nie doszło do zatrucia pokarmowego. Niezbędnymi składnikami są:
* 250 g krewetek mrożonych,
* 1 paczka makaronu spaghetti,
* 1 cytryna,
* 4 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 ząbki czosnku,
* bazylia,
* rozmaryn,
* chili mielone,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Do miski wycisnąć sok z 1/2 cytryny. Najlepiej robić to przy pomocy wyciskarki do soku. Dzięki temu będzie go więcej niż z wyciskania ręcznego. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do soku cytrynowego. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać całość.
Krok drugi
Zamrożone krewetki rozmrozić. Gdy będą już odpowiednio miękkie, posypać je pieprzem i solą, przełożyć do przygotowanej wcześnie marynaty i zamieszać tak, żeby każda krewetka była polana miksturą. Miskę zasłonić szczelnie folią aluminiową. Włożyć do lodówki na 15 minut.
Krok trzeci
W dużym garnku zagotować wodę. Posolić ją 1 łyżeczką soli i dodać 1 łyżkę oliwy. Gdy zacznie wrzeć, wrzucić makaron – całą paczkę lub część, w zależności od liczby osób, dla których przygotowywane jest danie.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, po czym wrzucić na nią nasączone marynatą krewetki. Przypiekać na dużym ogniu przez 5 minut. Dodać pozostałą w misce marynatę oraz przygotowane przyprawy: pieprz, bazylię, chili, rozmaryn.
Krok czwarty
Do krewetek z przyprawami wrzucić ugotowany makaron. Wszystko wymieszać i pozwolić, żeby podgrzewało się przez 3 – 5 minut.Podawać zaraz po przygotowaniu, jeszcze gorące. Można ozdobić świeżą bazylią.