Advertising
Zakumaj.pl

Pyszne tiramisu na biszkoptach – jak je zrobić?

Opiekun artykułu: cichy
Pyszne tiramisu na biszkoptach – jak je zrobić?

Pyszne tiramisu na biszkoptach – jak je zrobić?

Tiramisu jest niezwykle dobrym ciastem, którym można urozmaicić zarówno przyjęcie urodzinowe, jak i codzienny podwieczorek. Niestety, nie jest często robione, ponieważ kojarzy się z czasochłonnymi przygotowaniami – krem, ciasto, oczekiwanie... W poniższym artykule przedstawiamy tiramisu dla leniuchów – smaczne i proste.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Dobre ciasto to dobre składniki. W przypadku tiramisu muszą być bardzo świeże, gdyż ciasto nie jest pieczone. Wśród niezbędnych produktów potrzebne są:
    * 750 g serka mascarpone,
    * 2 paczki biszkoptów podłużnych,
    * 4 jajka,
    * 3 łyżki cukru,
    * 1 szklanka kawy zaparzonej,
    * 1 kieliszek likieru,
    * kakao.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Jajka rozdzielić na żółtka w jednej misce i białka w drugiej. Do miski z żółtkami wsypać cukier i ucierać oba składniki na gładką masę. Drobinki cukru powinny być niewidoczne, a sama masa bardzo puszysta. Gdy taka się stanie, dodać do masy jajecznej serek mascarpone. Bardzo dokładnie wymieszać albo łyżką, albo mikserem ustawionym na niskie obroty.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Białka ubić dokładnie na puszystą, sztywną pianę. Pod koniec ubijania wlać do niej likier o smaku tiramisu albo amaretto. Wymieszać, a następnie stopniowo dokładać pianę do masy serowej, mieszając aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.Po wykonaniu masy zaparzyć kawę w szklance. Najlepiej 2 łyżeczki kawy parzonej, będzie mocniejsza.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gdy masa i kawa będą gotowe, można przejść do konstruowania ciasta, które ma być kilkupoziomowe.

    Na blasze podłużnej lub szerszej, prostokątnej układać biszkopty, jeden obok drugiego. Nasączyć biszkopty kawą, polewając je nią, a następnie nałożyć masę serową. Na masę kolejną warstwę biszkoptów. Znów nasączyć je kawą i położyć warstwę masy. Formę z ciastem włożyć do lodówki na 12 godzin, aby dobrze stężało.

    Przed podaniem ciasta posypać wierzchnią warstwę kakao, najlepiej gorzkim, po czym delektować się słodkim smakołykiem.

Popularne tagi
  • przygotowanie lukru
  • sernik z truskawkami
  • wyrastanie ciasta
  • croissant
  • kulinaria
  • ciasto a’la twix
  • sylwester
  • przepis na biszkopt do tortu
  • śmietana kremówka
  • margaryna
  • kawa parzona
  • puszysty krem
  • przepis na roladę z jabłkami
  • snickers
  • tort bezowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising