Sałatka z makaronem i winogronami – jak ją przyrządzić?
Sałatka z makaronem i winogronami – jak ją przyrządzić?
Została ci resztka makaronu albo masz ochotę na makaronową sałatkę, ale nie wiesz z czym? Chętnie podpowiemy. Neutralny smak makaronu ma tę zaletę, że z powodzeniem można dodawać do niego niemal wszystko, w tym warzywa oraz owoce. Jeśli nie próbowałaś jeszcze takiej mieszanki, pora spróbować. Nasz przepis – dokładnie sprawdzony – pozwoli Ci na stworzenie doskonałej sałatki o nietypowym smaku.
Potrzebne składniki spożywcze
Do przyrządzenia sałatki potrzebne są świeże składniki spożywcze, które zapewnią odpowiedni smak sałatki. Są to przede wszystkim:
* 400 g piersi z kurczaka,
* 300 g makaronu (dowolnego, bardzo dobrze sprawdzają się tzw. świderki),
* 25 g winogron czerwonych,
* 25 g winogron białych,
* 1 pęczek koperku,
* 1 słoiczek cebulek marynowanych,
* 1 puszka kukurydzy,
* majonez,
* przyprawa do kurczaka,
* sól,
* olej.Krok pierwszy
Bardzo dokładnie umyć pierś z kurczaka. Pozbyć się ewentualnych błonek oraz żyłek i pokroić całą na małe kostki. Obtoczyć kawałki kurczaka w przyprawie do kurczaka (można również użyć przyprawy do gyrosa, jest ostrzejsza) i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Po usmażeniu ostudzić.
Krok drugi
W dużym garnku zagotować wodę. Osolić ją 1 łyżeczką soli i gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić do niej makaron. Gotować 10 – 15 minut, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu produktu. Po ugotowaniu przecedzić i przelać zimną wodą, a następnie przełożyć do miski.
Krok trzeci
Winogrona dokładnie umyć, koperek przemyć pod wodą i posiekać. Owoce pokroić na połówki, dorzucić wraz z koperkiem do makaronu. Odcedzić cebulkę oraz kukurydzę z zalewy i dodać albo całą zawartość słoiczka i puszki, albo dowolną ilość. Wsypać kawałki kurczaka, doprawić przyprawami, majonezem i wymieszać bardzo dokładnie. Można schłodzić w lodówce przez 15 – 20 minut, lecz nie jest to konieczne. Podana od razu po przygotowaniu będzie równie smaczna.