Sernik z toffi na każdą okazję
Sernik z toffi na każdą okazję
Sernik można wykonać na kilkanaście różnych sposobów i z różnymi dodatkami. Warto eksperymentować i próbować czegoś nowego. Dzięki temu na każde święta lub urodziny można zaserwować gościom coś niezwykłego. Jednym z lepszych serników, delikatnym i słodkim, jest ciasto serowe z toffi.
Potrzebne składniki
Sama nazwa może brzmieć skomplikowanie, jednak jeśli posiada się odpowiednie składniki, wykonanie ciasta jest proste i kończy się smacznym efektem. W związku z tym potrzebne są elementy do wykonania spodu:
* 30 dag mąki pszennej,
* 15 dag margaryny,
* 1/2 szklanki cukru,
* 3 żółtka,
* 2 łyżki śmietany 18%,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Do masy serowej niezbędne są:
* 1 kg sera białego (w wiaderku),
* 5 białek,
* 2 żółtka,
* 1 szklanka cukru,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 2 opakowania budyniu waniliowego,
* 2 łyżki mleka w proszku,
* 70 ml oleju,
* 330 g śmietany 18%,
* szczypta soli.
Dodatkowo potrzebne będą również:
* 1 puszka masy krówkowej,
* 150 g masła.Pierwszy krok
Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Warto najpierw przesiać mąkę, żeby upewnić się, że nie ma w niej żadnych nieczystości i żeby nabrała trochę powietrza. Margarynę można pokroić na kawałki, aby łatwiej się ugniatała. Gdyby wyszło zbyt suche, można dodać odrobinę śmietany. Po wyrobieniu owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki,
Drugi krok
Przygotowując masę serową, należy zacząć od ubicia żółtek i obu rodzajów cukru na puszystą masę. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję, dodać ser, budyń, śmietanę oraz olej. Można ubijać mikserem na najniższych obrotach.Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty cukru, po czym dodać do masy serowej, mieszając oba elementy bardzo dokładnie i delikatnie, najlepiej łyżką, a nie mikserem.
Trzeci krok
Formę, najlepiej okrągłą, choć nie jest to konieczne, wyłożyć ciastem, a następnie wylać na nie masę serową. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni Celsjusza i wsunąć do niego formę z sernikiem. Piec 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni. Po kolejnych 20 minutach zmniejszyć o kolejne 10 stopni. Po 60 minutach wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do wystygnięcia.
Czwarty krok
Miękkie masło – w temperaturze pokojowej – spienić lekko, po czym zacząć dodawać do niego masę krówkową, po 1 łyżce, aż do wykorzystania całej ilości. Gdy polewa będzie pachnąca i złocista, wylać na ostudzony sernik i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin, żeby polewa dobrze zastygła. Można podawać z bitą śmietaną.