Smaczna sałatka z ananasa i serka pleśniowego
Smaczna sałatka z ananasa i serka pleśniowego
Niewiele jest osób, które pałają niechęcią do ananasa i serów pleśniowych jednocześnie. Dla wszystkich wielbicieli obu produktów prezentujemy w poniższym artykule przepis na egzotyczną sałatkę. Potrzeba do niej niewielu składników, które jednak zapewniają bogactwo doznań smakowych.
Niezbędne elementy sałatki
Składniki na oryginalną sałatkę powinny być przede wszystkim świeże. Dzięki temu smak będzie lepszy, a sama potrawa będzie miała dłuższą trwałość. Do niezbędnych produktów należą:
* 1 sałata lodowa,
* 1 papryka czerwona,
* 1 pomidor,
* 1 ser pleśniowy (błękitny lazur, brie),
* 1 puszka fasoli,
* 1/2 świeżego ananasa,
* papryka mielona, słodka,
* pieprz,
* sól,
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek.
Zamiast świeżego ananasa można użyć również ananasa z puszki, chociaż będzie on mniej soczysty.Krok pierwszy
Sałatę lodową umyć pod bieżącą, zimną wodą. Zamiast sałaty lodowej można użyć również rukoli albo mieszanki sałat, sprzedawanej w paczkach. Jednak jeśli pora roku jest sprzyjająca, warto wykorzystać świeże warzywo.Po umyciu i wysuszeniu sałaty podrzeć ją na mniejsze kawałki wprost do dużej miski.
Krok drugi
Paprykę i pomidora dokładnie umyć. Z pomidora usunąć twarde elementy, po czym pokroić go na plasterki. Paprykę przekroić na pół, pozbyć się gniazda nasiennego, a następnie pokroić warzywo na paski o szerokości 0,5 centymetra. Uzyskane kawałki pociąć na jeszcze mniejsze fragmenty i wraz z pomidorem wrzucić do miski z sałatą.
Krok trzeci
Ananasa, świeżego albo z puszki, pokroić w kostkę i dorzucić do pozostałych składników. Fasolkę z puszki odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną wodą.Ser pleśniowy wyjąć z opakowania, rozwinąć z papierka i pokroić w kostkę, uważając, żeby nie zgnieść składnika. Dodać razem z fasolką do miski.
Krok czwarty
Do szklanki z oliwą z oliwek dodać paprykę, pieprz, sól. Dokładnie wymieszać przy pomocy łyżeczki, po czym polać dressingiem sałatkę. Wymieszać delikatnie składniki. Na 10 minut włożyć do lodówki, dla schłodzenia, a następnie podawać. Dobrze smakuje z białym pieczywem lub w towarzystwie białego wina.