Smaczne chipsy z zieloną cebulką
Smaczne chipsy z zieloną cebulką
Od czasu do czasu każdy ma ochotę na chipsy. Jest to miła i smaczna przekąska, choć niestety tucząca. Jednak może mieć mniejszy wpływ na wagę, pod warunkiem że wykona się chipsy samodzielnie, w domu. Wtedy uniknie się konserwantów oraz innych składników, wykonując je tylko z tego, co zdrowe. Poniżej prezentujemy prosty przepis.
Potrzebne składniki
Aby przygotować dobre chipsy, trzeba zadbać o odpowiednie składniki do ich przyrządzenia. Wśród nich znajdują się:
* 2 duże ziemniaki,
* 3 szklanki oleju rzepakowego,
* 1 łyżka soli,
* 1 łyżka maślanki w proszku,
* 1/4 łyżeczki cukru,
* 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
* 1 łyżeczka suszonego szczypiorku,
* 2 łyżeczki soli cebulowej.
Jeżeli chce się otrzymać większą ilość chipsów, można oczywiście podwoić ilość składników, jednak za pierwszym razem warto zrobić mniej, żeby spróbować i żeby wyczuć, ile przypraw będzie potrzebnych.Krok pierwszy
Do dużej miski należy wlać wodę przynajmniej do połowy jej wysokości i dodać sól. Dobrze wymieszać.Ziemniaki obrać – chyba że chce się mieć chipsy ze skórką – a następnie przemyć i pokroić. Warzywo powinno być pokrojone na bardzo cienkie plasterki, dlatego warto użyć tzw. mandoliny do cięcia, wtedy będą równe i cieniutkie. Wszystkie włożyć do miski z solanką i pozostawić je w niej na 30 minut, dzięki czemu zostanie z nich wypłukany nadmiar soli.
Krok drugi
W misce należy zmieszać ze sobą wszystkie przyprawy, od maślanki w proszku po sól cebulową. Najlepiej rozgniatać je przy tym moździerzem, żeby były jak najbardziej drobne. Pozostawić na boku.
Krok trzeci
Po upływie 30 minut wyjąć ziemniaki ze słonej wody i odsączyć je na ręczniku papierowym, aż będą całkowicie pozbawione nadmiaru wody.Jednocześnie zacząć rozgrzewać olej. Wylać go na patelnię z wysokim brzegiem i podgrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza. Gdy osiągnie taką temperaturę, ostrożnie, najlepiej cedzakiem, nakładać na niego kolejne kawałki ziemniaków. Olej będzie mocno skwierczał, więc należy uważać, żeby się nie poparzyć.
Krok czwarty
Usmażone chipsy odkładać na ręczniki papierowe, żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Jednak zanim to nastąpi, trzeba przyprawiać, ponieważ dzięki temu przyprawy utrzymają się długo na chipsach. Można jadać je przez kilka dni, jednak najlepsze i najdelikatniejsze są tego samego dnia, kiedy zostały wykonane.