Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na parówki pieczone w cieście francuskim

Opiekun artykułu: slaweks
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Przepis na parówki pieczone w cieście francuskim

Przepis na parówki pieczone w cieście francuskim

Parówki to produkt ostatnio bardzo mocno demonizowany. Rzeczywiście, skład niektórych parówek pozostawia wiele do życzenia, ale przecież nadal można kupić te, które w zdecydowanej większości składają się po prostu z mięsa. Są one zazwyczaj nieco droższe od swoich kuzynów gorszej jakości, jednak warto w nie zainwestować, gdyż są pyszne, uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Parówki można podawać na śniadanie, kolację, sprawdzą się także jako szybki obiad lub przystawka na domówce, jeśli tylko odpowiednio się je przygotuje, na przykład owinie w smaczne ciasto francuskie. Jeśli chcesz zjeść taką przekąskę, skorzystaj z przepisu podanego poniżej.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

6 – 8 parówek

1 ciasto francuskie

ketchup

6 – 8 plastrów żółtego sera lub około 200 g sera tartego

suszone oregano

1 jajko

6 – 8 parówek 1 ciasto francuskie ketchup 6 – 8 plastrów żółtego sera lub około 200 g sera tartego suszone oregano 1 jajko
  • Przygotowanie ciasta francuskiego

    Gotowe ciasto francuskie rozłóż na czystym stole i następnie podziel je na części – prostokąty. Jeśli twoje paróweczki są małe, wówczas z jednego arkusza ciasta powinno wyjść około 8 prostokątów. Jeśli jednak są większe, to wtedy około 6. Najlepiej, gdybyś przyłożyła parówkę do ciasta i mniej więcej to odmierzyła.

  • Smarowanie ciasta ketchupem

    Każdy z prostokątów należy teraz posmarować ketchupem. Na jeden wystarczy łyżeczka tego pomidorowego płynu. Najlepiej, gdybyś użyła tego pikantnego, gdyż podkreśli on smak sera, ale to rzecz gustu i równie dobrze możesz użyć łagodnego. Rozsmaruj ketchup dokładnie, ale brzegi ciasta pozostaw wolne, tak jak w przypadku pizzy.

  • Żółty ser

    Na każdy wydzielony prostokąt ciasta posmarowany wcześniej ketchupem, teraz połóż plaster żółtego sera. Jeśli wolisz, możesz również użyć startego sera, ale musisz go wówczas rozprowadzić równomiernie po powierzchni ciasta. Posyp ser suszonym oregano.

  • Zawijanie parówki

    Na każdy płat ciasta połóż parówkę. Jej końce mogą wystawać poza ciasto, najważniejsze jest, żebyś dokładnie skleił jej boki, żeby nie rozerwały się w trakcie pieczenia.

  • Smarowanie ciasta

    Smarowanie ciasta

    Każdy płat ciasta z parówką należy teraz posmarować jajkiem. W tym celu rozkłóć jedno jajko w miseczce i za pomocą pędzelka kuchennego posmaruj nim ciasto. Dzięki temu będzie bardziej błyszczące i chrupkie.

  • Pieczenie

    Parówki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 200°C. Będą się piekły około 25 minut.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Parówki możesz podawać jako formę obiadu na ciepło, ale doskonale będą smakować także na zimno jako przystawka na imprezy. Smacznego!

Popularne tagi
  • kasza gryczana
  • krem twarogowy
  • zielona cebulka
  • ziemniaki z czosnkiem i kminkiem
  • syrop cukrowy
  • ser pleśniowy
  • bakalie
  • sposób na prażone pestki dyni
  • serek mascarpone
  • szpinak mrożony
  • rozrywka
  • śledzie z grzybami
  • popcorn
  • ryż tajski
  • zdrowe słodycze
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising