Smaczne pulpety z sosem słodko-kwaśnym
Smaczne pulpety z sosem słodko-kwaśnym
Pulpety bywają jadane z surówką, z sosem, pokrojone w plasterki ozdabiają kanapkę. Zdecydowanie najpopularniejszym dodatkiem jest sos, lecz nie musi być to ciemny sos do mięsa ani sos grzybowy. Równie dobrze, a do tego nieco egzotycznie sprawdzi się sos słodko-kwaśny. Jeśli nie jadło się jeszcze pulpetów z takim dodatkiem, warto spróbować.
Potrzebne składniki spożywcze
Przed rozpoczęciem działań w kuchni niezbędne jest przygotowanie zestawu odpowiednich i przede wszystkim świeżych składników. Należą do nich:
* 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
* 0,5 l wody,
* 1 cebula,
* 1 jajko,
* 1 bułka mała,
* 4 łyżki śmietany,
* 2 łyżki octu,
* 1,5 łyżki mąki,
* 1 łyżka cukru,
* ziele angielskie,
* liść laurowy,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Cebulę pozbawić łupinki i posiekać. Bułkę namoczyć w miseczce pełnej wody. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulę, wbić jajko, dodać miękką, wilgotną bułkę oraz pieprz i sól. Wszystko razem ugniatać ręką, łącząc składniki.
Gdy mięso będzie dobrze połączone z dodatkami, formować z niego niewielkie klopsiki.
Krok drugi
Wodę wlać do garnka, posolić, dodać ziele angielskie i zacząć podgrzewać, aż do zagotowania. Gdy woda zacznie bulgotać, wrzucić do niej klopsiki i gotować je przez 10 minut.
Śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wlać do wody, dodać cukier oraz ocet, wymieszać i gotować całość przez kolejne 5 minut.
Krok trzeci
Po ugotowaniu sos jest słodko-kwaśny, a pulpeciki miękkie i rozpływające się w ustach. Dodatkiem do mięsa oraz sosu może być ryż, chociaż jeśli nie przepada się za nim, ziemniaki sprawdzą się równie dobrze.