Smaczny dżem pomarańczowo-czekoladowy na zimę
Smaczny dżem pomarańczowo-czekoladowy na zimę
Czas wyrabiania przetworów, jakimi są lato i jesień, kojarzy się z wykorzystaniem do tego rodzimych owoców oraz warzyw. Jednak nie jest to konieczność ani reguła, której trzeba się trzymać. Równie dobrze można przygotować egzotyczny dżem z pomarańczy i zachwycać się nim przez cały rok.
Potrzebne składniki na dżem
Przygotowanie dżemu, jak każdego jedzenia, wymaga odpowiednich składników. Najważniejszymi z nich są:
* 1 kg pomarańczy (+2 pomarańcze),
* 25 dag czekolady gorzkiej,
* 75 g cukru,
* 100 ml soku jabłkowego,
* 2 żelfixy.
Trzeba pamiętać również o przygotowaniu słoików wyparzonych gorącą wodą.Krok pierwszy
Pomarańcze umyć. Dwie z nich odłożyć na bok. Resztę przekrawać i wyciskać z nich sok, ręcznie lub maszynką do wyciskania soku. Po wyciśnięciu płynu zeskrobać miąższ z każdej połówki owocu. Dwie pozostałe w całości pomarańcze sparzyć gorącą wodą, a następnie pokroić w cieniutkie paski.
Krok drugi
Wszystko, co udało się wyciągnąć z pomarańczy, przełożyć do garnka. Dodać cukier, żelfixy i zalać sokiem jabłkowym. Zacząć podgrzewać.
Krok trzeci
Pomarańczową papkę gotować przez 3 minuty. W tym czasie posiekać czekoladę na małe kawałki. Wyłączyć płomień pod dżemem, wrzucić czekoladę. Poczekać, aż większość, a najlepiej cała, rozpuści się pod wpływem ciepła.
Krok czwarty
Przemieszać lekko składniki, po czym rozpocząć przekładanie dżemu z garnka do pustych słoików.Zakręcić mocno każdy słoik, odkładając go do góry dnem na 5 minut. Po tym czasie słoiki nadają się do przeniesienia do spiżarni, z której mogą zostać wyjęte wedle potrzeby oraz ochoty.