Sos chimichurri – jak go zrobić?
Sos chimichurri – jak go zrobić?
Sosy włoskie, sosy greckie, sosy angielskie to już popularne specyfiki na polskich stołach. Jak pokazują badania, ciągle szukamy czegoś nowego, smacznego, powodującego nowe doznania smakowe. Skoro tak, to warto poznać bliżej argentyński sos chimichurri o cudownej, zielonej barwie i równie dobrym smaku.
Niezbędne składniki spożywcze
Podstawą wykonania sosu chimichurri są dobrej jakości, świeże składniki, w które trzeba zaopatrzyć się zawczasu. Potrzebne są:
* 1/4 szklanki kolendry świeżej,
* 1/3 szklanki octu winnego czerwonego,
* 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
* 1 szklanka pietruszki,
* 3/4 łyżeczki płatków chili suszonych,
* 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 2 ząbki czosnku.Krok pierwszy
Najpierw należy przygotować wszystkie zioła. Kolendrę i natkę pietruszki przebrać dokładnie, usuwając liście nieładne, zniszczone oraz odcinając dłuższe, twardsze łodyżki – nie będą potrzebne. Szczególnie kolendra powinna być świeża, ponieważ daje wtedy znacznie lepszy aromat oraz intensywny zapach.
Krok drugi
Ząbki czosnku obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Lepiej użyć praski zamiast siekać czosnek, ponieważ powinien być wyczuwany jego aromat, a nie on sam podczas jedzenia. Polecane 2 ząbki całkowicie wystarczą, większa ilość zdominuje smak. Po przygotowaniu czosnku przygotować również mikser albo blender, czyszcząc go i wycierając do sucha.
Krok trzeci
Do blendera wrzucić kolendrę, pietruszkę, czosnek oraz pozostałe składniki. Wszystko razem bardzo dokładnie zmiksować, tworząc jednolitą, gładką masę o intensywnie zielonej barwie. Sos chimichurri z zasady jest ostry w smaku, jednak jeżeli 1/2 łyżeczki płatków chili to za wiele, można ją zmniejszyć.
Składniki na sos argentyński miksować maksymalnie 15 sekund, a następnie przelać całość do słoika lub miseczki i podawać od razu po przyrządzeniu.