Advertising
Zakumaj.pl

Sos chimichurri – jak go zrobić?

Opiekun artykułu: patiss
Wymagany czas: 10 min.
Sos chimichurri – jak go zrobić?

Sos chimichurri – jak go zrobić?

Sosy włoskie, sosy greckie, sosy angielskie to już popularne specyfiki na polskich stołach. Jak pokazują badania, ciągle szukamy czegoś nowego, smacznego, powodującego nowe doznania smakowe. Skoro tak, to warto poznać bliżej argentyński sos chimichurri o cudownej, zielonej barwie i równie dobrym smaku.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Podstawą wykonania sosu chimichurri są dobrej jakości, świeże składniki, w które trzeba zaopatrzyć się zawczasu. Potrzebne są:
    * 1/4 szklanki kolendry świeżej,
    * 1/3 szklanki octu winnego czerwonego,
    * 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
    * 1 szklanka pietruszki,
    * 3/4 łyżeczki płatków chili suszonych,
    * 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * 2 ząbki czosnku.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Najpierw należy przygotować wszystkie zioła. Kolendrę i natkę pietruszki przebrać dokładnie, usuwając liście nieładne, zniszczone oraz odcinając dłuższe, twardsze łodyżki – nie będą potrzebne. Szczególnie kolendra powinna być świeża, ponieważ daje wtedy znacznie lepszy aromat oraz intensywny zapach.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ząbki czosnku obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Lepiej użyć praski zamiast siekać czosnek, ponieważ powinien być wyczuwany jego aromat, a nie on sam podczas jedzenia. Polecane 2 ząbki całkowicie wystarczą, większa ilość zdominuje smak. Po przygotowaniu czosnku przygotować również mikser albo blender, czyszcząc go i wycierając do sucha.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do blendera wrzucić kolendrę, pietruszkę, czosnek oraz pozostałe składniki. Wszystko razem bardzo dokładnie zmiksować, tworząc jednolitą, gładką masę o intensywnie zielonej barwie. Sos chimichurri z zasady jest ostry w smaku, jednak jeżeli 1/2 łyżeczki płatków chili to za wiele, można ją zmniejszyć.

    Składniki na sos argentyński miksować maksymalnie 15 sekund, a następnie przelać całość do słoika lub miseczki i podawać od razu po przyrządzeniu.

Popularne tagi
  • przygotowanie sosu serowego
  • żółtka
  • owoc
  • jabłka
  • sos ze szpinaku
  • klopsy
  • liść laurowy
  • serek homogenizowany
  • krem do owoców
  • sos pieprzowy
  • ziele rooibos
  • szałwia
  • przepis na sos z kolendry
  • granat
  • ementaler
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising