Jak przyrządzić sos majonezowo-ketchupowy?
Jak przyrządzić sos majonezowo-ketchupowy?
Nie wszyscy są wielbicielami sosów, którymi można urozmaicić posiłki, jednak to właśnie sosy mogą spowodować, że danie jest wyśmienite. Gorące, zimne, słodkie lub słone pozwalają na wydobycie z jedzenia dodatkowych walorów. Jeżeli egzotyczne sosy to dla Ciebie za wiele, z powodzeniem możesz spróbować swojskiego, majonezowo-ketchupowego. Oto podpowiedź, jak go zrobić.
Jakich składników potrzeba?
Wykonanie smacznego sosu, który ozdobi ciepłe potrawy – pizzę, zapiekanki – jest proste, jeśli przygotuje się następujące składniki:
* 4 łyżki majonezu,
* 2 łyżki ketchupu,
* 2 łyżki szczypiorku,
* 1 łyżka soku z limonki,
* 1/2 łyżeczki cukru,
* 1 łyżeczka ziół,
* 2 ząbki czosnku.Krok pierwszy
Obrać czosnek z łupinki. Jeżeli lubi się wyraziste, ostrzejsze smaki można użyć więcej ząbków czosnku, lecz nie przekraczając ilości 4 ząbków, ponieważ mogłoby dojść do zdominowania smaku przez przyprawę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę prosto do miseczki.
Krok drugi
Do czosnku dodać majonez oraz ketchup. Z limonki wycisnąć odpowiednią ilość soku. Można zamiennie użyć soku z cytryny. Wsypać szczypiorek, posiekany bardzo drobno i delikatnie zamieszać.
Krok trzeci
Doprawić sos cukrem, pieprzem, solą, ziołami i bardzo dokładnie wymieszać, uzyskując gładką całość. Jeżeli sos wydaje się zbyt gęsty albo mało aksamitny, można dolać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, stanie się gładszy.Tak przygotowany sos może być podawany od razu albo po schłodzeniu w lodówce, w zależności od tego, do jakich potraw chce się go podać. Doskonale sprawdza się do pizzy, zapiekanek, hot dogów, jak również słonych przekąsek, np. tacos lub chipsów. Doskonale sprawdzi się do polania konkretnych potraw, jak również do moczenia przekąsek. Chcąc z niego skorzystać w taki sposób, wystarczy przelać go do ozdobnej miseczki.